Pörölänmäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joki Pörölänmäeltä
Peltomaisemaa Pörölänmäeltä

Pörölänmäki on kaupunginosa Suonenjoen etelä-osassa, Pieksämäentien varrella. Valtaosa pinta-alasta on metsää ja peltoa, joitakin järviä lukuun ottamatta.

Pörölänmäen kylä rajautuu etelässä maakuntarajaan, joka on myös Pieksämäen kaupungin raja sekä Järvikylään, idässä Kansanjokeen ja Suurijärveen sekä Nuutilan kylään, lännessä Viipperon kylään ja pohjoisessa Kutumäen kylään.

Kutunmäen ja Pörölänmäen alue on merkittävä seudulle ominaisen hyvin säilyneen kylärakenteen ja useiden kulttuurihistoriallisesti merkittävien tilakeskusten takia. Aluetta luonnehtivat pienialaiset, jyrkkärinteiset moreenikumpareet. Alueen eteläosassa on harjumuodostumia: selänteitä ja suppia. Kutujoki kiemurtelee kumpareiden lomitse leventyen kapeiksi laaksojärviksi. Suhteelliset korkeuserot ovat paikoitellen huomattavat. Kylien liepeillä alue on avointa tai puoliavointa maatalousmaisemaa. Harjualueella maisema on sulkeutunut. Mäkien koskemattomat laet ovat pääasiassa raivaamattomia kuusikoita. Yleisilmeeltään alue on edelleen eheää, mutta vaihtelevaa pienviljelymaisemaa, jota luonnehtivat jyrkkärinteiset kuusikkomäet, järvineen ja tilat rinnepeltoineen.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hänninen, Riikka ym. (toim.): "Vielähä elät" : Pörölänmäen seudun kyläkirja. Pörölänmäen seudun kyläkirjapiiri, 2003. ISBN 952-91-6126-3.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.