Osmo Kivinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Osmo Kivinen (s. 20. helmikuuta 1951 on suomalainen sosiologi ja yhteiskuntatieteilijä, joka on toiminut Turun yliopiston yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan koulutussosiologian professorina vuodesta 1995. Kivinen on toiminut myös Koulutussosiologian tutkimuskeskuksen (RUSE) ja sen yhteydessä toimivan Strategisen toiminnan tutkimuslaboratorion (RoSA) johtajana. Kivinen on toiminut Turun yliopistossa myös assistenttina, yliassistenttina, erikoistutkijana ja sosiologian ja koulutussosiologian dosenttina. Kivinen toimi Turun yliopiston yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan dekaanina 1. helmikuuta 2004 – 31. tammikuuta 2007 sekä Turun yliopiston hallituksen jäsenenä 2004–2007. Kivinen on 1.3.2019 lähtien Turun yliopiston koulutussosiologian emeritusprofessori. [1]

Koulutus ja tieteellinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivinen valmistui Turun yliopistosta luokanopettajaksi 1975, kasvatustieteiden maisteriksi 1977 ja valtiotieteen maisteriksi (sosiologia) 1979. Sosiologian lisensiaatintutkinnon hän suoritti vuonna 1983 ja väitteli tohtoriksi vuonna 1988; hänen väitöskirjatutkimuksensa aiheena oli Koulutuksen järjestelmäkehitys: Peruskoulutus ja valtiollinen kouludoktriini Suomessa 1800- ja 1900-luvuilla.

Kivinen johti Suomen Akatemian ja opetusministeriön rahoittamaa Instituutioiden ja sosiaalisten mekanismien tutkijakoulua (IASM) 2006–2009 ja Korkeakoulutuksen ja tieteen instituutioiden vertailevan tutkimuksen tutkijakoulua (COREHES) 2010–2013.[2] Kivisen ohjauksessa on valmistunut 25 tohtorinväitöskirjatyötä.

Hänen erikoisalaansa ovat koulutusjärjestelmät, koulutuksen ja työn väliset suhteet, koulutuspolitiikka ja erityisesti korkeakoulutus. Koulutuksen periytyvyys ja koulutusmahdollisuuksien tasa-arvo ovat olleet Kivisen keskeisiä empiirisen tilastollisen tutkimuksen teemoja kautta koko tutkijan uran. Uudempia kiinnostuksen kohteita ovat tutkimuksen ja koulutuksen tuloksellisuusanalyysit sekä digitaaliset oppimisympäristöt.

Filosofinen ja metodologinen tutkimustyö on kohdistunut esimerkiksi Pierre Bourdieun kenttä ja habitus -ajatteluun. Keskeinen tutkimuksen kohde on klassinen amerikkalainen pragmatismi, erityisesti John Deweyn toiminnanteoria habit-käsitteineen. Bourdieun ja pragmatismin pohjalta Kivinen on kehitellyt metodologista relationalismia.

Kivisen julkaisuluettelo sisältää satoja julkaisuja. Hän on toiminut useissa kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa refereenä ja tieteellisten lehtien toimituskuntien eri tehtävissä.

Kunnianosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Valkoisen Ruusun I lk:n ritari (SVR R I) 2010

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuka kukin on 2011, s. 386. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava.
  2. Osmo Kivinen Koulutussosiologian tutkimuskeskuksen, RUSEn henkilökuntasivuilla (Arkistoitu versio)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]