Osman Kavala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osman Kavala vuonna 2015.

Osman Kavala (s. 2. lokakuuta 1957 Pariisi, Ranska) on turkkilainen yrittäjä ja kansalaisaktivisti, joka joutui poliittisin syin vangituksi Turkissa. Kavala on ollut Silivrin vankilassa 1. marraskuuta 2017 lähtien.

Kavalan vanhemmat olivat tupakkakauppiaita. Vanhemmat muuttivat Kreikasta Turkkiin vuoden 1923 muuttoliikkeen mukana.

Kavala on opiskellut Turkissa ja Iso-Britanniassa yliopistossa hallintoa ja taloutta. Isänsä kuoltua hän hallitsi perheen omistamaa Kavala Companies -yhtiötä.

Kustannus- ja muu toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1983 Kavala oli mukana perustamassa kirjankustantamo İletişim Yayınlarıa ja 1985 Ana Publishingia, joka julkaisi mm. turkkilaisversiota tietosanakirja Encyclopædia Britannicasta. Hän kuuluu myös Aras Publishinin hallitukseen. Kavala avusti vuonna 2018 Hans-Lukas Kieseriä tämän kirjoittaessa tietokirjan armenialaisten kansanmurhasta vastuussa olleesta Talaat paššasta: "Talaat Pasha: Father of Modern Turkey, Architect of Genocide".

Kavala oli alkuperäisjäsenenä George Sorosin Open Society -säätiön Turkin osastoa perustamassa. Vuonna 2018 säätiö lakkautti kaikki toimintonsa Turkissa.

Pidätys ja oikeudenkäynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

18. lokakuuta 2017 Kavala pidätettiin Istanbul-Atatürkin lentoasemalla, kun hän saapui Gaziantepista. 25. lokakuuta sanomalehti Daily Sabah, joka on lähellä presidentti Erdoğanin hallintoa, syytti häntä yhteyksistä gülenistiseen terrorijärjestöön (FETÖ:ön). 1. marraskuuta Kavala pidätettiin pykälän 309 perusteella (yritys poistaa, korvata tai estää Turkin tasavallan perustuslaillisen järjestyksen voimaanpaneminen). Syytös liittyi Turkin vuoden 2016 vallankaappausyritykseen. Kavalaa syytettiin myös pykälän 312 perusteella (voiman tai väkivallan käyttäminen Turkin tasavallan hallituksen poistamiseksi tai estää sitä osin tai kokonaan täyttämästä tehtäviään). Syyte liittyi Gezi-puiston mielenosoitusten rikostutkintaan. Oikeudenkäynti pykälästä 312 alkoi 4.11.2019 vakavia rikoksia käsittelevässä oikeusistuimessa. Kavalan syytettiin juonitelleen hallituksen kaatamiseksi Gezin tapahtumien "takapiruna", kuten George Soroksen ilmaistiin tehneen. Kavala vapautettiin odottamaan oikeuskäsittelyä (pykälästä 309) 11. lokakuuta 2019. Tuomio luettiin 18. helmikuuta 2020. Hän sai vapauttavan tuomion[1]. Seuraavana päivänä hänet pidätettiin taas pykälän 309 perusteella. Siitä hän sai vapauttavan tuomion 20. maaliskuuta 2020. Sen jälkeen hänet on pidätetty kolmesti ja vapautettu kahdesti pykälä 309:n perusteella.

9. maaliskuuta 2020 Kavala pidätettiin pykälän 328 perusteella (tiedon tallettaminen, joka luonteensa takia on salassa pidettävää, syiden takia, jotka liittyvät turvallisuuteen tai valtion sisä- tai ulkopolitiikkaan; poliittisesta tai sotilaallisesta vakoilusta).

Ihmisoikeusjärjestö HRW:n mukaan välitön uudelleenvangitseminen osoittaa, kuinka Turkin oikeusjärjestelmä on poliittisesti manipuloitu pidätyksen ja syytteiden tullessa presidentin päähänpistojen perusteella. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Kavalaa vastaan on nostettu perusteettomia poliittisista syistä annettuja syytteitä, mikä on osa Turkin viranomaisten laajempaa yritystä vaientaa riippumaton kansalaisyhteiskunta.[2]

Syyskuussa 2021 Euroopan neuvoston ministerityöryhmä antoi Turkille aikaa joulukuuhun 2021 vapauttaa Kavala ennen kuin se aloittaa rikkomusmenettelyn Turkkia vastaan.

18. lokakuuta 10 valtiota vaati Kavalan vapauttamista: Alankomaat, Kanada, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Tanska, Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat. Turkki kutsui maiden suurlähettiläät puhutteluun ja uhkasi karkottaa heidät.[3]

Kavalan mukaan hän uskoo, että todellinen syy hänen jatkuvalle vangitsemiselleen on se, että "hallituksella on tarve pitää hengissä kuvitelmaa, jonka mukaan (vuoden 2013) Gezin mielenosoitukset olisivat ulkomaisen salaliiton tulosta"[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]