Orujo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Orujo de hierbas

Orujo (galegoksi ourujo) on perinteisesti Espanjan luoteisosissa valmistettu väkevä viina. Se valmistetaan tislaamalla viinin valmistuksen puristusjätettä hyödyntäen. Orujon kotipaikkana pidetään yleisesti Galician maakuntaa, mutta se on tunnettu myös Asturiasin, Kastilia ja Leónin sekä Kantabrian itsehallintoalueilla. Kielestä ja asiayhteydestä riippuen orujosta saatetaan käyttää myös nimiä oruxo, aguardiente, augardente ja aguardiente de orujo.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galicialaiset ovat valmistaneet orujoa 1600-luvulta lähtien. Nykyisin orujoa valmistaa yli 20 tuottajaa, jotka saavat käyttää virallista La Denominación Específica Orujo de Galicia -nimitystä. Vaikka galicialainen orujo on luultavasti kaikkein tunnetuinta, juomaa valmistetaan muuallakin. Yksi perinteikkäimmistä valmistuspaikoista on Liébana Kantabrian maakunnassa, jonka luostareissa orujoa on valmistettu keskiajalta lähtien.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orujon pääraaka-aine on viinintuotannosta jäljelle jäänyt vaaleiden viinirypäleiden puristusjäte. Rypälemassan annetaan ensin käydä, minkä jälkeen se tislataan. Galicialaisen orujon valmistaa perinteisesti kokenut tislaaja (poteiro) suurissa tulella kuumennetuissa kuparikattiloissa. Kattiloiden kerrotaan olevan samoja, jotka maurit toivat mukanaan valloitettuaan Iberian niemimaan 700-luvulla. Nykyisinkin orujoa valmistavat suvut varjelevat tarkoin reseptejään. Valmistustaito kulkee usein suvussa sukupolvelta toiselle.

Tyypillinen valmis orujo on väritöntä. Alkoholipitoisuus on 37-45 %. Orujoa saatetaan kuitenkin kypsyttää tammitynnyreissä, jolloin sitä tulee väriltään kullanruskeaa ja maku muuttuu hienostuneemmaksi.

Orujosta valmistettavat juomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet orujosta valmistetut juomat ovat nykyisin tunnetumpia kuin itse orujo, ja Galiciassa vieraileva pääsee todennäköisimmin tutustumaan juuri niihin. Tällaisia juomia ovat mm.

Licor café

Licor café on kahvista, sokerista ja orujosta valmistettu musta likööri. Galiciassa se on vähintään yhtä maineikas juoma kuin salmiakkikoskenkorva Suomessa. Galiciassa baareissa myyty licor café on usein valmistettu kotikonstein, minkä vuoksi sokerin, orujon ja kahvin määrä vaihtelee paljon tapauskohtaisesti. Licor caféa on tarjolla galicialaisissa baareissa ja ravintoloissa maakunnan pohjoisosia lukuun ottamatta. Espanjan muissa maakunnissa sitä voi löytää hyvin varustelluista kaupoista.

Licor de hierbas

Licor de hierbas on yrteistä ja orujosta valmistettu likööri. Makeutusaineena voi olla sokeri tai hunaja. Toisin kuin licor café, se on tunnettu käytännössä kaikkialla Galiciassa. Nautitaan usein pieninä määrinä kahviin sekoitettuna.

Crema de orujo

Crema de orujo on nimensä mukaisesti orujosta valmistettu makea kermalikööri. Itsehallintoalueelleen uskolliset galicialaiset juovat tätä usein mieluummin kuin tuontiliköörejä.

Queimada

Orujo on queimadan, perinteisen galicialaisen boolin, tärkeä valmistusaine. Queimadan tarjoilun yhteydessä lausutaan loitsuja pahojen henkien karkottamiseksi. Booli sytytetään näyttävästi palamaan. Orujo sisältää suhteellisen paljon alkoholia, mikä helpottaa palamista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]