Raki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raki
Pullo Tekirdag-rakia
Pullo Tekirdag-rakia
Tyyppi viina
Alkoholiprosentti 34 %
Alkuperä  Turkki

Raki (turk. rakı) on turkkilainen aniksella maustettu viina, joka on samankaltainen muiden Välimeren ja Balkanin alueen alkoholituotteiden, kuten kreikkalaisen ouzon, kanssa. Perinteinen raki valmistetaan tislaamalla viinirypäleistä, mutta sitä voidaan tehdä myös muista hedelmistä, kuten viikunasta.

Yeni-rakia

Kaupasta ostettaessa rakin alkoholipitoisuus on noin 34 % riippuen merkistä. Kotitekoinen raki, jota on yleensä myös ravintoloissa, on vahvuudeltaan noin 60–90-prosenttista. Juoma tarjoillaan useimmiten jääkylmänä aterian päätteeksi.

Turkissa raki on eräänlainen epävirallinen kansallisjuoma, joka nautitaan mezeiden kera. Raki tarjoillaan lasista, ja siihen sekoitetaan yleensä vettä, jolloin se muuttuu läpikuultavasta sameanvalkoiseksi. Syynä on anisöljyn veteen liukenemattoman ainesosan anetolin sakeneminen. Rakia kutsutaan Turkissa myös nimellä "leijonan maito", aslan sütü.[1]

Kreikassa ja erityisesti Kreetalla ”raki” tarkoittaa anismaustetun viinan tai ouzon sijasta tsipuroa eli tsikudiaa, joka on vastaavanlainen rypäletisle ilman aniksen makua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turkish Rakı (Arrack) Turkey Travel Planner. Viitattu 2.12.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]