Raki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Raki on turkkilainen aniksella maustettu viina, joka on samankaltainen muiden Välimeren ja Balkanin alueen alkoholituotteiden, kuten kreikkalaisen ouzon, kanssa. Perinteinen raki valmistetaan viinirypäleistä, mutta sitä voidaan tehdä myös muista hedelmistä, kuten viikunasta.

Turkissa raki on eräänlainen epävirallinen kansallisjuoma, joka nautitaan mezeiden kera. Raki tarjoillaan lasista, ja siihen sekoitetaan yleensä vettä, jolloin se muuttuu läpikuultavasta sameanvalkoiseksi. Syynä on anisöljyn veteen liukenemattoman ainesosan anetolin sakeneminen. Rakia kutsutaan Turkissa myös nimellä "leijonan maito", aslan sütü.[1]

Kreetan saarella raki (Tsikoudia) vastaa ehkä lähinnä suomalaisten pontikkaa. Siitä puuttuu myös aniksen maku. Kaupasta ostettaessa rakin alkoholipitoisuus on noin 34 % riippuen merkistä. Kotitekoinen raki, jota on yleensä myös ravintoloissa, on vahvuudeltaan noin 60–90-prosenttista. Juoma tarjoillaan useimmiten jääkylmänä aterian päätteeksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turkish Rakı (Arrack) Turkey Travel Planner. Viitattu 2.12.2012.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.