Orsi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Saari-Sorsuan lähellä olevan Kapelon erämaatalon pirtin orsia kiinnityksineen.

Orsi on kannatintanko, johon ripustetaan erilaisia tavaroita kuivumaan tai säilytettäväksi.

Orret rakennusperinteessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orsia käytettiin sekä asuin- että varastorakennuksissa monien erilaisten tavaroiden ripustamiseen ja kannattelemiseen. Hirsirakennuksessa orret oli yleensä kiinnitetty vuoliaisiin puisilla laipoilla, joissa oleviin reikiin ne pujotettiin. Orsien päällä kuivattiin tai säilytettiin pitkiä esineitä kuten lautoja vaatteiden ja käyttötavaroiden ohella. Koska orret olivat yleensä ohuehkoja riukuja ja niiden kannattimet melko keveitä, niiden varaan ei ripustettu kovin painavia tavaroita. Orren nenä eli pää oli erityinen säilytyspaikka, se varassa saattoi roikkua tietty tarvekalu. Orressa kuvattiin aiemmin riippuvaksi jalasmallisen kätkyen edeltäjä, vauvan kori tai riippumaton tapainen kankainen vuode.

Joissakin kanaloissa orsilla on edelleen perinteinen tehtävä eli toimia kanojen lepopaikkana.

Orren muita merkityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orrella on ollut ja on yhä muitakin käyttökohteita, tyypillisimpiä lienee keitinselkä, orren varaan ripustetaan keittoastia tai kahvipannu avotulen, kuten nuotion päälle.

Orteen liittyvistä sanonnoista kuuluisimpia taas lienee lausahdus Nahkurin orsilla tavataan, joka viittaa nahkojen käsittelyssä tarpeellisiin kuivausvälineisiin. Se tuli Suomessa laajasti tunnetuksi Paavo Lipposen esittämänä, mutta sitä ennen lausahdus on esiintynyt jo Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.