Riippumatto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Riippumatto laivassa.
Puiden väliin viritetty riippumatto trooppisella rannalla.

Riippumatto on kankaasta tai verkosta tehty kahden pidikkeen väliin ripustettu makuualusta. Yleisen käsityksen mukaan riippumatto on kotoisin Väli-Amerikan mayaintiaaneilta[1] suunnilleen tuhannen vuoden takaa. Riippumatot ovat olleet perinteisesti suosittuja nukkumapaikkoja laivoilla, koska riippumatto liikkuu laivan liikkeen mukana eikä nukkuja pääse putoamaan lattialle.[2]

Riippumatto sänkynä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tropiikissa riippumatto on yleinen sängyn korvike, koska se on ilmavana viileämpi kuin paksu patja, ohut kangas tarjoaa huonomman asuinsijan loisille ja ryömivien hyönteisten kulku voidaan estää kastelemalla ripustusnarut hyönteismyrkkyyn. Hyttysverkon kanssa se suojaa nukkujan hyvin.

Ahtaissa tiloissa on etua myös siitä, että riippumatto on helppo pakata pois siksi aikaa, kun siinä ei nukuta.[2]

Riippumatto majoitteena maastossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lämpimissä ilmanaloissa riippumatto toimii hyvin myös retkeilymajoitteena ja monissa tuotteissa on yhdistetty riippumatto, sadekatos ja hyttysverkko. Viileyden lisäksi riippumaton etuna on, että se tarvitsee vain kaksi tukipistettä, kuten puuta, jolloin se toimii myös märässä tai kivikkoisessa maastossa.

Kylmemmässä ilmanalassa riippumatto toimii huonommin, koska se on itse heikko eriste, makuupussi tai peitto painuu nukkujan painosta kasaan ja makuualusta pysyy kääntyilevän nukkujan alla huonosti. Riippumattoa voi eristää myös ulkopuolelta, mutta tämäntapaiset ratkaisut ovat usein kömpelöitä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Central American and northern Andean Indian: Traditional culture patterns Encyclopedia Britannica. Viitattu 14.10.2013.
  2. a b Hart Baur: Hammock lore and history Viitattu 14.10.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.