Riippumatto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Riippumatto laivassa.
Puiden väliin viritetty riippumatto trooppisella rannalla.

Riippumatto on kankaasta tai verkosta tehty, kahden pidikkeen väliin ripustettu makuualusta. Yleisen käsityksen mukaan riippumatto on kotoisin Väli-Amerikan mayoilta[1] suunnilleen tuhannen vuoden takaa, mutta se on keksitty myös itsenäisesti Euroopassa keskiajalla[2]. Riippumatot ovat olleet perinteisesti suosittuja nukkumapaikkoja laivoilla, koska riippumatto liikkuu laivan liikkeen mukana eikä nukkuja pääse näin ollen putoamaan lattialle.[3]

Riippumatto sänkynä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tropiikissa riippumatto on yleinen sängyn korvike, koska se on ilmavana viileämpi kuin paksu patja, koska sen ohut kangas tarjoaa huonomman asuinsijan loisille ja koska sen ripustusnarut voidaan kastella hyönteismyrkkyyn ja siten estää ryömiviä hyönteisiä kulkemasta nukkujan päälle. Hyttysverkon kanssa riippumatto suojaa nukkujan hyvin.

Ahtaissa tiloissa on etua myös siitä, että riippumatto on helppo pakata pois siksi aikaa, kun siinä ei nukuta.[3]

Riippumatto majoitteena maastossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lämpimissä ilmanaloissa riippumatto toimii hyvin myös retkeilymajoitteena, ja monissa tuotteissa on yhdistetty riippumatto, sadekatos ja hyttysverkko. Viileyden lisäksi riippumaton etuna on, että se tarvitsee vain kaksi tukipistettä, kuten kaksi puuta, jolloin se toimii myös märässä tai kivikkoisessa maastossa.

Kylmemmässä ilmanalassa riippumatto toimii huonommin, koska se on itse heikko eriste, koska siihen asetettu makuupussi tai peitto painuu nukkujan painosta kasaan ja koska siihen asetettu makuualusta pysyy kääntyilevän nukkujan alla huonosti. Riippumattoa voi eristää myös ulkopuolelta, mutta tämäntapaiset ratkaisut ovat usein kömpelöitä.

Riippumatto Luttrellin psalttarissa (n. 1330)[2]

Riippumatto on kuvattu Luttrellin psalttarissa, joka on päivätty noin vuonna 1330. Englannin keskiaikaisessa käsikirjoituksessa oleva miniatyyri todistaa riippumattojen olemassaolon Euroopassa jo ennen kuin Kristoffer Kolumbus löysi Amerikan.[2]

  1. Central American and northern Andean Indian: Traditional culture patterns Encyclopedia Britannica. Viitattu 14.10.2013.
  2. a b c André W. Sleeswyk (1990), "The Origin of the Hammock", The Mariner’s Mirror, vol. 76, n. 4, p. 361–362
  3. a b Hart Baur: Hammock lore and history buyhammocks.com. Arkistoitu 14.10.2013. Viitattu 14.10.2013.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.