Organza

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuultava sininen organzakerros sinivalkealla pohjalla.

Organza on ohut ja jäykkä, alun perin silkistä kudottu kangas. Sen sidos on yleensä palttina.[1]

Silkkiorganza valmistetaan raakasilkistä, jossa silkkikuidun serisiini on jäljellä. Kankaan loimena käytetään organsiinia (kahteen kertaan kerrattua silkkilankaa) ja kuteena joko organsiinia tai tramea. Sidoksena voi olla myös satiini.[2]

Silkkiorganzaa käytetään erityisesti hää- ja iltapukujen sekä asusteiden valmistukseen. Läpikuultavan organzakerroksen avulla voidaan säädellä esimerkiksi alla olevan kankaan värisävyä tai kiiltoa. Organzaa käytetään myös tukikankaana ja kirjontatöiden, kuten paljetti- ja helmikirjonnan, pohjana.

Nykyisin organzaa valmistetaan myös synteettisistä kuiduista, kuten polyesteristä ja nailonista. Nämä kankaat valmistetaan vaatetuskankaita leveämmiksi ja niitä käytetään sisustuksessa esimerkiksi valoverhoina.

Tekstiiliteollisuudessa tunnetaan myös organdi (engl. organdy). Myös se on ohut ja kevyt palttinasidos, mutta sitä valmistetaan puuvillasta. Kankaan jäykkyys saadaan aikaan kankaan viimeistelyllä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tekstiiliteollisuuden sanasto 9.9.2008. EG Port. Arkistoitu 6.1.2009. Viitattu 11.10.2008. (englanniksi)
  2. Silkkikangastyyppejä Silkworld, Silkinmaailma. Arkistoitu 18.8.2009. Viitattu 11.10.2008.
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.