Organoboraanit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Organoboraani
Trietyyliboraani on organoboraani

Orgaanoboraanit ovat boraanin BH3 johdannaisia, joissa yksi tai useampi vety on korvautunut jollakin hiiliryhmällä.[1] Organoboraaneilla on tärkeitä tehtäviä orgaanisen kemian reaktioissa, tärkeimpänä hydroboraatio-oksidaatio.

Ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

C–B -sidos on lievästi poolinen (elektronegatiivisuusarvot 2,5 ja 2,0) ja alkyyliboraanit ovat yleensä melko pysyviä, mutta hapettuvat helposti Organoboraaneilla on tyypillistä myös kompleksiyhdisteiden muodostuminen.[1]. Vinyyliryhmä ja aryyliryhmä tekevät boorista vähemmät elektrofiilisen ja boorin ja hiilen välinen sidos saa hieman kaksoissidoksen luonnetta. Orgaanoboraanit luokitellaan vahvoiksi elektrofiileiksi, koska boori ei pysty hankkimaan täyttä elektronioktettia. Toisin kuin muut boraanit organoboraanit eivät dimerisoidu.

Synteesi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinkertaisia boraanja kuten trietyyliboraania voidaan valmistaa booritrifluoridista tai jostain muusta boorin ja halogeenialkuaineen yhdisteestä Grignardin reaktiolla. Muita tapoja syntetisoida erilaisia organoboraaneja on esimerkiksi diboraanin ja jonkin alkyyliboraanin välinen reaktio[1]

See also[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Raimo Alén: Kokoelma orgaanisia yhdisteitä, s. 780. Gummerus Kirjapaino Oy, 2009. ISBN 978-952-92-5627-3.
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.