Oranienburger Straße

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neue Synagoge Oranienburger Straßella

Oranienburger Straße on katu Saksan pääkaupungin Berliinin keskustassa. Se sijaitsee Mitten kaupunginosassa, pohjoiseen Spreejoesta ja kulkee Hackescher Platzilta luoteeseen Friedrichstraßelle. Katu on nimetty Brandenburgin osavaltiossa sijaitsevan Oranienburgin kaupungin mukaan.

Kadulla on historiaa 1200-luvulle saakka. Sen vanhin tunnettu nimi on Spandauer Heerweg. Nykyisen nimensä katu sai virallisesti 26. kesäkuuta vuonna 1824. 1800-luvulla ja varhaisella 1900-luvulla Oranienburger Straße oli Berliinin juutalaiskeskus. Kadulla on nykyisin alueen natsien hävityksen kohteeksi joutuneiden juutalaisten asukkaiden ja kohteiden kunniaksi pystytettyjä muistomerkkejä. Vuosina 1868–1877 kadun läpi rakennettiin raitiovaunulinja. Nykyisin kadulla liikennöivät MetroTram-linjat M1 ja M6.

Huomattavin rakennus Oranienburger Straßella on Neue Synagoge, uusi synagoga, joka valmistuttuaan vuonna 1866 oli Berliinin suurin synagoga. Synagoga säästyi kristalliyön tuhotöiltä vuonna 1938 paikallisen poliisikomentajan toimien vuoksi. Vuonna 1943 se suurimmaksi osaksi tuhoutui liittoutuneiden ilmapommituksissa, ja vuonna 1958 Itä-Saksa tuhosi sen rauniot. Synagogarakennus jälleenrakennettiin ja avattiin vuonna 1995 museona ja juutalaiskeskuksena.

Kadulla sijaitsee myös Tacheles, sodassa pahoin vaurioitunut rakennus, joka oli määrä räjäyttää ja purkaa. 1990-luvun alussa vapaan taiteilijayhteisö sai kiinteistön rakennussuojelun piiriin. Rakennuksessa on pidetty taidenäyttelyitä ja sitä on käytetty työtiloina.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.