Ontario Highway 401

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Highway 401
Macdonald–Cartier Freeway
Highway of Heroes
Highway 401 eteläisessä Ontariossa
Highway 401 eteläisessä Ontariossa
Maa  Kanada
Tieluokka moottoritie
Tienpitäjä Ontarion liikenneministeriö
Pituus 816,6 km
Alkupiste Highway 3 - Windsor
Reitti Highway 402 - London
Highway 403 - Woodstock
Highway 407 - Milton
Highway 403/ Highway 410 - Mississauga
Highway 427
Highway 409
Highway 400
Allen Road
Highway 404/ Don Valley Parkway
Highway 416 - Prescott
Päätepiste Autoroute 20 - Québecin rajalla (816,6 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku pääosin 6-14 kaistaista moottoritietä, osittain kapeampaa. Leveimmillään 18 kaistaa.
Muodostettu 1947–1968
Katso myös Highway 401 Commonsissa

Highway 401 (Tunnetaan myös nimellä Macdonald–Cartier Freeway) on eteläisessä Ontariossa, Kanadassa sijaitseva valtatie. Tie saa alkunsa Windsorin kaupungista, lähellä Yhdysvaltain rajaa ja johtaa eteläisessä Ontariossa sijaitsevan Suur-Toronton talousalueen kautta Québecin provinssin rajalle, josta se jatkuu Autoroute 20 -tienä Montréaliin. Tie on myös Québecin–Windsorin käytävän tärkein liikennereitti.

Suurelta osin tie on 6–14-kaistainen, ja leveimmillään tiellä on kaikkiaan 18 kaistaa. Tietä käyttää päivittäin keskimäärin 425 000 ja joinain päivinä jopa yli puoli miljoonaa ajoneuvoa. Se onkin Pohjois-Amerikan vilkkaimmin liikennöity tie ja yksi vilkkaimmista maailmassa. Yhdysvalloissa liikenne jakaantuu yleensä useille erillisille valtateille, mutta Ontarion alueella suurin osa on keskittynyt 401-tielle. Tien varrella sijaitsee noin 39 prosenttia Kanadan väestöstä ja 37 prosenttia teollisuusyrityksistä. Tien kautta kulkee noin 60 prosenttia kaikesta liikenteestä Yhdysvaltoihin ja noin 900 miljoonan Kanadan dollarin arvosta rahtia. Kaikkiaan tietä pitkin kuljetetaan 1,2 biljoonaan dollarin arvosta vientituotteita kansainvälisille markkinoille. Erityisesti autoteollisuudessa käytetty Just-In-Time-varastonhallintajärjestelmä on lisännyt Michiganin ja Ontarion välistä liikennettä runsaasti.[1][2]

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Highway 401

401 saa alkunsa Highway 3 tieltä Windsorin lähellä, noin 10 kilometriä Yhdysvaltain rajalta.[3] Windsorista pohjoiseen tie on kuusikaistaista (3+3) keskikaidetietä. Tilburyn jälkeen tien keskikaide päättyy, ja se kapenee nelikaistaiseksi (2+2). Tillburyn ja Londonin välinen osuus on erittäin tasaista ja viivasuoran tien johdosta monet autoilijat kärsivät väsymyksestä. Tiellä sattuukin useita onnettomuuksia vuosittain, ja osuus tunnetaan yleisesti nimellä Carnage Alley (suom. Verilöylykuja).[4]

Tien lähestyessä Londonia se kohtaa Highway 402 -tien ja levenee jälleen kuusikaistaiseksi. Woodstockin lähettyvillä Highway 403 tie risteää itään. Woodstockin ja Kitchenerin lähellä risteävän Highway 8 -tien välinen osuus on osittain nelikaistaista, mutta suunnitelmissa on leventää nämä osuudet kuusikaistaisiksi.[5] Kitcheneristä Miltoniin tien linjaus on rakennettu suoraan lukuisten kallioleikkausten läpi mahdollisimman suoraksi, ja Miltonin itäpuolella tie kulkee Unescon Man and the Biosphere -suojeluohjelmaan kuuluvan biosfäärialue Niagaran harjanteen yli.[6]

Tie kohtaa jälleen Highway 403- ja Highway 410 -tiet pari kolme kilometriä ennen tien pohjoispuolella sijaitsevaa Toronton kansainvälistä lentoasemaa. Samalla tie levenee kaksitoistakaistaiseksi (3+3+3+3). Suurimmillaan siinä on kahdeksantoista kaistaa (4+5+5+4)[1] ja lisäksi se jakaantuu erillisiin pika- ja paikalliskäytäviin. Tien malli haettiin Chicagossa sijaitsevasta Dan Ryan Expresswaystä. Tie on jaettu neljään erilliseen osaan. Sen keskellä sijaitsevat keskikaiteella erotetut pikakaistat, joita on kolmesta viiteen molempiin suuntiin, ja niiden ulkoreunoilla jälleen keskikaiteella erotetut paikallis- tai kokoojakaistat. Paikalliskaistoilta on yhteys jokaiselle liittymälle. Pikakaistoilta on yhteys paikalliskaistoille ainoastaan harvakseltaan liikennevirran häiriöiden minimoimiseksi.

Lentoaseman jälkeen tie muuttuu jälleen normaaliksi kaksitoistakaistaiseksi moottoritieksi, kun se kohtaa Highway 427 -tien, ja kääntyy koilliseen. Se kääntyy jälleen itään, kun se kohtaa Highway 409 -tien ja erkanee jälleen erillisiin pika- ja paikalliskaistoihin. Noin 44 kilometrin jälkeen Pickeringin lähettyvillä se kapenee jälleen normaaliksi moottoritieksi.

Moottoritie ohittaa Ajaxin ja Whitbyn kaupungit sekä kulkee Oshawan läpi. Pian tämän jälkeen tie kulkee suurelta osin maaseudun ja metsämaiden lävitse. Ohitettuaan Bellevillen, Napaneen ja Kingstonin kaupungit se myötäilee suurelta osin Saint Lawrence -joen rantaa. Ennen saapumistaan Québecin rajalle tie kulkee Cornwallin kaupungin pohjoispuolelta. Québecin puolella sen nimeksi vaihtuu Autoroute 20.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Geoffrey Thün, Kathy Velikov RVTR: The Post-Carbon Highway Alphabet City. Viitattu 6.9.2010. (englanniksi)
  2. Ontario government investing $401 million to upgrade Highway 401 Ministry of Transportation. Arkistoitu 14.9.2007. Viitattu 6.9.2010. (englanniksi)
  3. The Official Road Map of Ontario (PDF) Ontario: Ministry of Transportation. Viitattu 6.9.2010. (englanniksi)
  4. Crash area long known as 'Carnage Alley' Daily Mercury. 8. kesäkuuta 2000. Guelph, Ont.: Toronto Star. Viitattu 6.9.2010. (englanniksi)
  5. Construction Reports: Southwestern Ontario: Ministry Of Transportation. Viitattu 6.9.2010. (englanniksi)
  6. Ontario's Niagara Escarpment QUEEN'S PRINTER FOR ONTARIO. Arkistoitu 29.4.2010. Viitattu 6.9.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ontario Highway 401.