Omenapiirakka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Omenapiirakka.
Piirakka, jonka pinnalla on omenaviipaleita.

Omenapiirakka on piirakka, jonka täytteenä käytetään omenaa. Omenapiirakkaan voi käyttää valmistusaineina esimerkiksi voita, sokeria, jauhoja, kananmunia, leivinjauhetta, vanilliinisokeria ja kanelia.

Omenapiiraita on hyvin eri tyylisiä. Löysästä hiivataikinasta tehdyn perustuksen päälle laitetaan tyypillisesti omenahilloketta tai ohuita viipaleita ja kanelia. Hiivatataikinasta voi tehdä pieniä annoskokoisia piiraita. Murotaikinasta voi tehdä vaikka koko uunipannun kokoisen levypiirakan. Sen pinnalla käytetään omenaviipaleita. Voitaikinaa käytettäessä on yleistä peittää omenalohkot kannella tai ristikolla. Silloin omenalohkot voivat olla paksumpia kuin avopiirakoissa. Itävaltalaiset tekevät perinteisen omenapiiraansa eli Apfelstrudelin erityisen lehtevään voitaikinaan, ja omenapalasiin sekoitetaan rusinoita. Omenahyveessä murean pohjan päällä on omenahilloketta ja päällimmäisenä pehmeä marenki. Omenapiirakka on nykyisin myös Yhdysvaltojen sekä Yhdysvaltojen osavaltion Vermontin epävirallinen symboli.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.