Omakuva (Elin Danielson-Gambogin maalaus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Omakuva
Nimi Omakuva
Tekijä Elin Danielson-Gambogi
Valmistumisvuosi
Taiteenlaji Omakuva
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 96 cm
Leveys 65,5 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Omakuva on Elin Danielson-Gambogin (1861–1919) öljymaalaus vuodelta 1900. Omakuva on kooltaan 96 × 65,5 cm ja se oli syntyessään suurimpia omakuvia mitä siihen mennessä Suomen maalaustaiteen historiassa tunnettiin. Maalauksen omistaa nykyään Ateneumin taidemuseo. Se talletettiin vuonna 1903 Antellin kokoelmiin.

Maalaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omakuva kuvaa mustapukuista taiteilijaa ateljeessaan väripaletti ja sivellin käsissään. Taiteilija istuu maalauksessa huoneessa, jonka ruutuikkunoiden alaosassa on harso. Tuo harso pehmentää ikkunoista tulevaa valoa ja luo kuin "pyhän" sädekehän taiteilijan pään ympärille. Taiteilija on maalauksessa elinvoimaisen näköinen istuessaan suoraryhtisenä punaisine poskineen hiukset löysästi nutturalla.

Omakuva on kaudelta, jolloin Danielson-Gambogin maalauksia huomattiin myös Italiassa. Italian kuningas Umberto I esimerkiksi oli ostanut hänen maalauksensa Kesä Firenzen näyttelystä vuonna 1899. Danielson-Gambogi oli osallistunut samana vuonna myös Venetsian biennaaliin.

Omakuva-maalaus sai myös tunnustusta. Danielson-Gambogi sai sillä hopeamitalin Firenzessä vuonna 1900. Italiaan Elin Danielson-Gambogi oli asettunut vuonna 1898. Hän meni naimisiin toscanalaisen taiteilija Raffaello Gambogin kanssa. Tätä ennen Danielson-Gambogi oli asunut muun muassa Pariisissa, Bretagnessa ja Ahvenanmaan Önningebyssä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leena Ahtola-Moorhause: Elin Danielson-Gambogi: Omakuva. Teoksessa Ateneum-Opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s. 68.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Danielson-Gambogi, Elin. Self-Portrait, 1900. Suomen Kansallisgalleria – Finnish National Gallery. Arkistoitu 29.4.2013.