Olemisen porteilla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olemisen porteilla
Kirjailija Kari Enqvist
Kieli suomi
Genre tietokirja
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1998
Sivumäärä 248
ISBN 951-0-22915-6
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Olemisen porteilla on fyysikko Kari Enqvistin kirjoittama tietoisuutta modernin fysiikan perusteella käsittelevä tiedekirja, joka julkaistiin vuonna 1998 WSOY:n kustantamana.[1] Kirjassa käydään läpi kvanttiteorioita ja niiden kehitystä. Muita käsiteltäviä aiheita ovat mm. efektiivinen teoria, emergenssi ja erilaiset kvanttiteorioita hyödyntävät uskomukset. Kirjassa päädytään siihen että tietoisuus on efektiivinen ilmiö eli seuraus luonnonlaeista eikä siihen liity mitään muuta kuin fysiikkaa.

Teos voitti Tieto-Finlandian vuonna 1999.[1] Palkinnon jaosta päättänyt genetiikan professori Leena Palotie perusteli valintaansa sillä, että Enqvistin kirja ”haastaa lukijan pohtimaan tieteen totuuksia, itsestäänselvyyksiä ja näennäisiä ristiriitaisuuksia”. ”Vaikeasta tekstistä huolimatta Enqvistin teksti elää ja hengittää ja viettelee uuden maailmankäsityksen pohdintaan.” Sosiaalipsykologian professori Kullervo Rainio kritisoi kirjan ontologista osuutta kuitenkin vähätteleväksi ja osin virheelliseksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Olemisen porteilla Kirjasampo. Viitattu 24.12.2023.
  2. Kullervo Rainio: Olemisen porteilla vaiko portinpielessä? 3/99. Tieteessä tapahtuu. Arkistoitu 30.11.2017. Viitattu 8.1.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]