Oberbaumbrücke

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Berliinin Oberbaumbrücke.

Oberbaumbrücke on silta Saksan pääkaupungissa Berliinissä. Se ylittää Spreejoen ja yhdistää Friedrichshainin ja Kreuzbergin alueet.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oberbaumbrücke avattiin kaksivuotisten rakennustöiden jälkeen vuonna 1896. Se korvasi 154-metrisen puusillan. Uuden pohjoissaksalaista tiiligotiikkaa edustavan sillan suunnittelusta vastasi arkkitehti Otto Stahn (1859–1930). Vuonna 1902 siltaa alkoi käyttää myös Berliinin metro.

Wehrmacht räjäytti sillan keskiosan huhtikuussa 1945 estääkseen puna-armeijaa käyttämästä sitä. Sodan jälkeen Berliini jaettiin neljään miehitysvyöhykkeeseen, ja Oberbaumbrücke yhdisti Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton vyöhykkeet toisiinsa. 1950-luvun keskivaiheille saakka jalankulkijat, moottoriajoneuvot ja raitiovaunut pääsivät kulkemaan sillan yli vaikeuksitta.

Kun Berliinin muuri rakennettiin vuonna 1961, Oberbaumbrückesta tuli osa Itä-Berliinin ja Länsi-Berliinin välistä rajaa. Vuodesta 1963 lähtien siltaa käytettiin länsiberliiniläisten jalankulkijoiden raja-asemana.

Muurin murruttua vuonna 1989 ja Saksojen yhdistyttyä vuotta myöhemmin silta entisöitiin alkuperäiseen tyyliin lukuun ottamatta uutta, teräksistä keskiosaa, jonka suunnitteli espanjalainen arkkitehti Santiago Calatrava. Silta avattiin jalankulkijoille ja liikenteelle 9. marraskuuta 1994. Metroyhteys Warschauer Straßelle avattiin vuotta myöhemmin.

Koordinaatit: 52°30′07″N, 13°26′44″E