Oakley (yritys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oakley on yhdysvaltalainen lähinnä valmistamistaan aurinkolaseistaan tunnettu yritys. Yritys kuitenkin valmistaa muun muassa myös kelloja, vaatteita, laukkuja, kenkiä sekä silmälaseja. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Kaliforniassa. 21. heinäkuuta 2007 Italialainen Luxottica ilmoitti suunnitelmasta fuusioitua Oakleyn kanssa. Sopimuksen arvoksi on ilmoitettu 2,1 miljardia dollaria ja se saatettiin loppuun vuoden 2007 aikana. Luxottican merkkejä ovat mm. Ray-Ban, Persol ja Vogue.

Oakleyn tunnusmerkkinä on lasien sankoihin sijoitettu 'O'-logo. Vaatteissaan ja joissakin muissa tarvikkeissa Oakley käyttää pääkallologoa. Muotitietoisille suunnatuissa malleissa, kuten Gascan, on 'tavanomaisesta O'-logosta muokattu kulmikkaampi versio. Oakleyn tuotteiden muotoilu on futuristinen.

Kuten monet merkkituotteet, myös Oakley kärsii väärennöksistä, joista käytetään toisinaan nimitystä "Foakleys".

Oakleyn pääjohtajana toimii Jim Jannard ja hän omistaa noin 68 % yhtiön osakkeista. Jannard oletettavasti nimesi yrityksen Englanninsetterinsä Oakleyn mukaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jim Jannard perusti Oakleyn vuonna 1975. Alussa yritys myi motocross-pyörissä käytettäviä kädensijoja. Vuonna 1980 Oakley valmisti ensimmäiset aurinkolasinsa ja antoi mallille nimen O-Frame. 1984 Oakley toi markkinoille mallin Factory Pilot, jossa oli muovilinssit ja jota käytti muun muassa Ranskan ympäriajon voittaja Greg LeMond. Pian tämän jälkeen Oakley laajensi valikoimaansa ja toi markkinoille Blades, Razor Blades, Frogskins sekä Mumbos -mallit.

Kuuluisia urheilijoita, jotka käyttävät Oakleyn laseja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Oakley, Inc.