OOMPH!

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
OOMPH!
OOMPH! vuonna 2010
OOMPH! vuonna 2010
Tiedot
Toiminnassa 1989
Tyylilaji Neue Deutsche Härte
industrial metal
industrial rock
electronic body music
Kotipaikka Saksa Wolfsburg, Saksa
Laulukieli saksa
englanti
Jäsenet

Dero Goi
Robert Flux
Andreas Crap

Levy-yhtiö

Sony BMG
Gun Records
Columbia Records

Aiheesta muualla
Kotisivut

OOMPH! (lausutaan ['u:mf]) on saksalainen industrial metal -yhtye.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset albumit (1989–1996)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OOMPH! perustettiin Wolfsburgissa vuonna 1989. Dero, Flux ja Crap tapasivat rockfestivaalilla ja heitä yhdisti samanlainen musiikkimaku. He hankkivat vanhoja syntetisaattoreita ja yhdistivät niitä raskaampaan kitarasoittoon. [1] Ensimmäisen albumin, OOMPH!, julkaisi Machinery Records vuonna 1992. Tuolloin yhtyeen jäseniä innoittivat muun muassa industrial-yhtyeet Deutsch-Amerikanische Freundschaft ja Nitzer Ebb, minkä vuoksi albumi oli elektropainotteinen ja siinä oli vain muutama kitarariffi.[1]

Vuonna 1994 Machinery Recordsin sisaryhtiö Dynamican julkaisemalla yhtyeen toisella albumilla Sperm yhtyeen tyyli muuttui kitarapainotteisemmaksi, mutta se ei jättänyt elektronista perustaansa.[1] Tällä albumilla OOMPH!:ia pidetään yhdessä KMFDM:n ja Die Kruppsin kanssa uuden musiikkityylin, Neue Deutsche Härten, aloittajana. Tämä tyyli yhdistää metallimusiikkia matalan, puhtaan lauluäänen, säröisten sähkökitarien ja rumpujen muodostaman äänen kanssa, ja käyttää usein myös koskettimia tai syntetisaattoria, samplejä ja joskus myös rumpukonetta. Muita tyylilajin edustajia ovat muun muassa Rammstein, Eisbrecher, Megaherz, Stahlhammer ja Unheilig. OOMPH!:ia onkin usein verrattu kaupallisesti huomattavasti paremmin menestyneeseen Rammsteiniin, jota on usein luultu OOMPH!:in esikuvaksi, vaikka Rammstein onkin kertonut OOMPH!:in olleen yksi yhtyeen esikuvista.[1]

Virgin Records (1997–2003)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin OOMPH! teki sopimuksen EMIin kuuluvan levy-yhtiö Virgin Recordsin kanssa. Vuosina 19982001 yhtye julkaisi levy-yhtiön kautta sopimuksen mukaiset kolme albumia, muttei halunnut jatkaa sopimusta. Vuonna 2006 Virgin Records julkaisi näiden albumeiden kappaleista vielä kokoelmalevyn 1998-2001: Best of Virgin Years yhtyeen tahdon vastaisesti, ja laulaja Dero kehottikin yhtyeen ihailijoita olemaan ostamatta levyä.

Viimeiseksi Virgin Recordsilla jäänyt albumi, vuonna 2001 julkaistu Ego, oli ensimmäinen yhtyeen albumi, joka saavutti edes pientä suosiota saksankielisten maiden ulkopuolella. Levy meni Suomenkin albumilistalla suoraan kärkituntumaan. Samana vuonna julkaistut singlet Supernova ja Niemand ylsivät samalle tasolle.

Viime vuodet (2004–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksankielisissäkin maissa OOMPH! nousi suurempaan suosioon vasta vuonna 2004, kun se julkaisi ensimmäisen singlensä Augen auf! uudella levy-yhtiöllään, Sony BMG:hen kuuluvalla Supersonic Recordsilla. Single pysyi Saksan singlelistalla 21 viikkoa, joista viisi viikkoa sijalla 1. Kappale esiintyi myös FIFA 2005 -pelin soundtrackillä.

Yhtyeen samana vuonna julkaistu kahdeksas albumi, Wahrheit oder Pflicht, jolla myös kappale ”Augen auf!” oli, oli Saksan albumilistalla 22 viikkoa, joista kaksi viikkoa sijalla 2. Albumi myikin Saksassa lähes platina-albumiin oikeuttavan määrän.[1] Albumilla yhtyeen tyyli muuttui melodisemmaksi. Wahrheit oder Pflichtin lisäksi kansainväliseen jakeluun on päässyt viimeisin vuonna 2006 ilmestynyt albumi GlaubeLiebeTod[1], joka ylsi Saksan albumilistalla parhaimmillaan sijalle 5 ja Suomen virallisella listalla sijalle 7.

Vuonna 2007 OOMPH! osallistui saksalaisen Eurovision laulukilpailua muistuttavaan Bundesvisionin laulukilpailuun Ala-Saksin edustajana. Kappale oli yhdessä Die Happy -yhtyeen Marta Jandován kanssa esitetty uusintaversio GlaubeLiebeTod-albumilla ilmestyneestä kappaleesta ”Träumst Du?”. Yhtye voitti kilpailun.

Vuonna 2007 yhtye julkaisi myös DVD:n Rohstoff, joka sisältää 23 kappaleen keikkataltioinnin, haastattelun, lähes kaikki yhtyeen videot sekä niiden tekemisestä kertovia dokumentteja.

Vuonna 2008 yhtyeen uusi kappale ”Wach auf!” esiintyi elokuvassa Aliens vs. Predator 2, ja se julkaistiin myös singlenä. OOMPH!:n kymmenes studioalbumi, Monster, ilmestyi 22. elokuuta 2008.

Sanoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OOMPH!:in pääasiallinen laulukieli on saksa, mutta viimeisintä albumia lukuun ottamatta kaikilla albumeilla on ollut myös joitakin englanninkielisiä kappaleita. Sanoitukset käsittelevät usein rakkautta, uskontoa ja kuolemaa.

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiertue-esiintyjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset kiertue-esiintyjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mårten "Hagen" Haggström (basso)

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1991–1996 The Early Works (1998)
  • 1998–2001: Best Of Virgin Years (2006)
  • Delikatessen (2006)
  • Truth Or Dare (2010)

DVD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f OOMPH! ei kumarra tyylirajoja. Treffi (Turun Sanomat), 2006, nro 12. heinäkuuta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta OOMPH!.