Nyugati pályaudvar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Budapest-Nyugati
Budapest-Nyugati pályaudvar
Perustiedot
Sijainti 47°30′39″N, 19°03′27″E
Kunta Budapest
Valtio Unkari
Avattu 28. lokakuuta 1877
Liikenne
Liikennöitsijä(t) MÁV
Vaihtoyhteydet metro: M3
Asemarakennus
Tyyppi pääteasema
Suunnittelija August de Serres
Aiheesta muualla

Budapest-Nyugati pályaudvar [ˈɲugɒti ˈpaːjɒˌudvɒr] (suom. Budapestin läntinen rautatieasema, arkikielessä usein vain Nyugati) on yksi Budapestin kolmesta päärautatieasemasta. Se sijaitsee Budapestin VI osa-alueella Terézvárosin kaupunginosassa, vanhankaupungin pohjoispuolella.

Nykyisen asemarakennuksen suunnitteli August de Serres vuonna 1873, rakennustyöt alkoivat 1875, ja rakennus otettiin käyttöön 28. lokakuutalähde? 1877. Sen paikalla sijaitsi uuden asemahallin valmistumiseen asti Pestin ja Vácin välisen rautatien eteläinen pääteasema, Pesti Indóház.[1]

Budapestin päärautatieasemien nimet eivät viittaa niitten sijaintiin vaan siihen, minne liikenne niiltä aikanaan suuntautui. Nyugatista eli Läntiseltä rautatieasemalta oli 1840-luvun lopulta lähtien yhteys Bratislavaan (silloin Preßburg/Pozsony), ja asema sai nykyisen nimensä vuonna 1891.[1] Suhteessa toisiin päärautatieasemiin ja kaupungin keskustaan Nyugati pályaudvar sijaitsee pikemminkin pohjoisessa tai koillisessa.

MÁV liikennöi asemalta kaukoliikenteen lisäksi myös junia Ferihegyn lentoaseman terminaalille 1. Rautatieaseman välittömässä läheisyydessä, noin 26 metrin syvyydessä, sijaitsee samanniminen metroasema, jonka kautta kulkee linja M3 (ns. Sininen maanalainen). Läntinen asema on huomattava liikennesolmu: sen luona sijaitsee myös paikallislinjurien päätepysäkkejä sekä erittäin keskeisten raitiovaunulinjojen 4 ja 6 pysäkki.

  1. a b Erdő-Bonyár, Kitti: Budapest Nyugati railway station is 140 years old (text/html) Daily News Hungary ‑verkkosivusto. 28.10.2017. Viitattu 28.10.2019.
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.