Nurmesjärvi (Kärsämäki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nurmesjärvi
Nurmesjärven keskellä oleva avovesi-alue kuvattuna lintutornilta heinäkuussa 2011.
Nurmesjärven keskellä oleva avovesi-alue kuvattuna lintutornilta heinäkuussa 2011.
Sijainti Kärsämäki, Pyhäjärvi
Valtio  Suomi
Koordinaatit 63°48′11″N, 25°41′31″E
Järvinumero 53.074.1.002View and modify data on Wikidata
Nurmesjärvi

Nurmesjärvi on Kärsämäen ja Pyhäjärven kuntien rajalla sijaitseva järvi, jonka suurin pituus on 2,3 kilometriä. Suurin osa järvestä sijaitsee Kärsämäen kunnan alueella.[1] Nurmesjärvi on lintujärvi, ja se on luokiteltu kansainvälisesti arvokkaaksi vesilintualueeksi. Järven pinta-ala on noin 260 hehtaaria.

Hydrologia ja luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järven pinta-ala on noin 260 hehtaaria, mutta 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa tapahtuniden kuivauksien takia järven avovesi-alue on enää kuudennes edellisestä. Järven reunat ovat täynnä korteikkoja ja avovesi-alueet ovat keskittyneet järven keskiosien tienoille. Maasto järven ympärillä on pää-asiassa soista, mutta peltoakin löytyy rannoilta. Järvi laskee jokea pitkin Kuusaanjärveen ja täten Kalajokea pitkin Pohjanlahteen. Lisäksi Nurmesjärvestä on kaivettu kanava 1920-luvulla, joka kiertää Nurmesnevan kautta Kuusaanjärveen.

Järvelle on rakennettu lintutorni vuonna 1987 joka sijaitsee järven eteläisellä rannalla, mutta silti melkein keskelle järveä Nurmesniemen takia. Asutus on keskittynyt järven etelä ja itäpuolille. Nurmesjärvi on osa Natura 2000 -hanketta.

Järven linnustoon kuuluu yli 40 lintulajia ja kalalajeista järvellä tapaa useimmiten haukea ja särkeä.

Kunnostushanke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska järvi on pahasti kasvanut umpeen, Kärsämäen kunta päätti myöntää 700 000 euron avustuksen järven kunnostamiseen. Tarkoituksena on ruopata 80 000 neliömetrin kokoinen alue ja täten kasvattaa avovesi-aluetta. Lisäksi kanavan kohdalle rakennetaan vene- ja uimaranta sekä järvelle rakennetaan uusi lintutorni sekä nuotiopaikka.

Ajo-ohjeet lintutornille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kärsämäen kunnan alueelta: Nurmesjärvi sijaitsee Valtatie 4 varressa olevalla sivutiellä Nurmesjärventien varressa. Matkaa risteykseen on Kärsämäen taajamasta noin 15 kilometriä Kärsämäeltä Pyhäjärven suuntaan. Nurmesjärventietä pitkin ajettua noin 9 kilometriä tulee Pyhäjärven kunnanraja vastaan. Tällöin järvi on näkyvissä oikealla puolen tietä. Tästä noin 200 metriä oikealle kääntyy Haapasaarentie joka kiertää järven etelärantaa. Tietä seuraten noin kilometri tulee tien kupeeseen pieni levike, josta on heikosti näkyvä viitoitus polulle joka johtaa lintutornille joka on noin 100 metrin päässä levikkeeltä.

Pyhäjärven kunnan alueelta: Pyhäjärveltä taajamalta päin ajetaan Valtatietä 27 pitkin länteen noin 12 kilometriä joilloin Parkkiman kylän jälkeen käännytään Nurmesperälle johtavalle tielle. Tietä ajetaan noin 9 kilometriä jolloin etuvasemmalla näkyy Nurmesjärvi. Heti vasemmalla on Haapasaarentien risteys joka kiertää järven etelärantaa. Tietä seuraten noin kilometri tulee tien kupeeseen pieni levike, josta on heikosti näkyvä viitoitus polulle joka johtaa lintutornille joka on noin 100 metrin päässä levikkeeltä.

Vene- ja uimaranta tulee kanavan suu-aukolle eli Kärsämäen ja Pyhäjärven rajasta noin 300 metriä Kärsämäen puolelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansalaisen Karttapaikka Maanmittauslaitos. Viitattu 17.7.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]