Nuorten Akatemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nuorten Akatemia on Suomessa toimiva nuorten osallisuutta edistävä yhteistyöorganisaatio, jonka jäseniä ovat Suomen suurimmat nuoriso- ja liikuntajärjestöt. Nuorten Akatemia tarjoaa nuorille tekemisen paikkoja ja oppimisen kokemuksia sekä monipuolisia mahdollisuuksia vaikuttaa organisaatioiden toimintaan. Tarkoituksena on, että kaikenlaisilla nuorilla on yhteys itsensä kannalta merkityksellisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja tunne oman elämänsä hallittavuudesta.

Yhteistyöorganisaation toiminta koostuu yhteistyössä toteutetuista hankkeista. Yhdessä Nuorten Akatemian kanssa toimii mitä erilaisimpia nuoriin liittyviä kumppaniorganisaatioita: kouluja ja oppilaitoksia, järjestöjä, julkisia toimijoita sekä yrityksiä. Lisäksi Nuorten Akatemia tarjoaa palveluita myös suoraan nuorten parissa toimiville aikuisille: opettajille, ohjaajille tai muiden nuorten kanssa toimiville aikuisille. Nuorten Akatemian toiminta on valtakunnallista.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorten Akatemian brändit:

  • Mahis tukee vaikeassa elämäntilanteessa olevien nuorten vapaa-ajantoimintaa. Toiminta käynnistyi kirkon Yhteisvastuukeräyskohteena vuonna 1998. Mahis tukee vaikeassa elämäntilanteessa olevien nuorten vapaa-ajantoimintaa. Mahis-ryhmiä vetävät Nuorten Akatemian kouluttamat, vapaaehtoiset aikuisohjaajat. Mahis-ryhmät voivat hakea Nuorten Akatemialta toimintatukea projektien kuluihin. Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Mahikselle Varhainen puuttuminen (VARPU) -ensipalkinnon.
  • Note tukee koulujen ja oppilaitosten opetus- ja kasvatustyötä. Note tarjoaa alakouluille, yläkouluille, lukioille ja 2. asteen ammatillisille oppilaitoksille maksuttomia kouluvierailuja, mobiilipelejä, oppimateriaaleja, opettajien täydennyskoulutuksia sekä projektirahaa nuorten toimintaan. Kaikki palvelut ovat maksuttomia. Toiminta on toteutettu yhteistyössä järjestöjen ja yritysten kanssa.

Historia ja jäsenjärjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorten Akatemia ry on perustettu 22.4.1994. Perustajina olivat 12 eri nuoriso- ja liikuntajärjestöä. Nuorten Akatemian perustamisen taustalla oli tarve tavoittaa nuoret, jotka jäivät järjestö- ja harrastustoiminnan ulkopuolelle sekä tehdä nuorten harrastustoiminnassa oppimat taidot näkyviksi.

Nuorten Akatemian nykyiset jäsenjärjestöt:

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorten Akatemian tärkeimmät rahoittajat ovat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Näiden lisäksi yhteistyöorganisaatio saa rahoitusta useilta muilta julkisilta rahoittajilta, kuten ulkoministeriöltä, Liikennevirastolta ja Euroopan unionilta.

Nuorten Akatemia on toimintamalliltaan projektiorganisaatio ja rahoitus tulee hankkeista.

NA kehittämö Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NA kehittämö oy on Nuorten Akatemia ry:n kokonaan omistama yhtiö, jonka hallituksena toimii Nuorten Akatemian työvaliokunta. NA kehittömä Oy:n liikeidea on tukea asiakasta onnistumaan toiminnassa nuorten kanssa.

Yhtiö on perustettu toteuttamaan ALV:n alaista liiketoimintaa, mutta kaikki palvelut tarjotaan Nuorten Akatemian brändin alla. Tarvitsemansa resurssit NA kehittämö oy ostaa Nuorten Akatemialta tai ulkopuolelta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.