Nunnauuni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
NunnaUuni Oy
NunnaUuni.gif
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 2007
Toimitusjohtaja Tuomo Järvinen
Avainhenkilöt Juhani Lehikoinen, perustaja
Tahvo Lehikoinen, uunimestari
Kotipaikka Juuka, Suomi
Toimiala Kivituotteiden valmistus
Tuotteet Tulisijatuotteet
Liikevaihto 13,1 milj. (2011)
Henkilöstö 131 (2011)
Emoyhtiö Nunnanlahden Uuni Oy
Kotisivu www.nunnauuni.com/suomi

NunnaUuni Oy on lämpöä varaavia vuolukivitulisijoja valmistava, Pohjois-Karjalan Nunnanlahdessa sijaitseva yritys. Yritys on perustettu vuonna 2007, jolloin sille siirrettiin emoyhtiöltä Nunnanlahden Uuni Oy:ltä tulisijojen valmistus-, myynti- ja markkinointitoiminnot. Yhtiöllä on noin 131 työntekijää, ja sen vuosittainen liikevaihto on noin 13,1 miljoonaa euroa. Noin puolet liikevaihdosta tulee viennistä, lähinnä saksankielisestä Keski-Euroopasta.

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö valmistaa erilaisia vuolukivisiä tulisijoja: takkoja, leivinuuneja, takkaleivinuuneja, liesileivinuuneja ja liesiä. Lisäksi yhtiö valmistaa vuolukivisiä sisustuslaattoja. Yhtiö saa kivimateriaalin omalta louhimoltaan Nunnalahdesta. Arvioiden mukaan valtauksella on vuolukiveä 15 miljoonaa kuutiota, joka riittänee satojen vuosien tuotantoon. Tulisijoja markkinoidaan nimellä NunnaUuni, vuolukiven tavaramerkki on MammuttiKivi.

Tutkimus ja kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö on tehnyt mittavaa tutkimustyötä eri vuolukivilajien kuumankestävyyden ja muiden ominaisuuksien määrittelemiseksi. Tulosten perusteella saatua tietoa vuolukivilajien käytettävyydestä tulisijan eri rakenteissa hyödynnetään tuotekehityksessä.

Vuonna 1986 yhtiö käynnisti tuotekehitysprojektin puhtaamman palamisen edistämiseksi tulisijoissa. Kehittely saatiin päätökseen vuonna 1998. Patentoitu savukaasujen palamiseen perustuva kaasutuspalomenetelmä Kultainen Tuli, jonka avulla palon hiukkaspäästöjä saadaan vähennettyä, on käytössä useimmissa tulisijamalleissa.

Vuonna 2011 tuotevalikoimaa täydentämään kehitettiin patentoitu injektorivaraaja, jossa vuolukiviset varauskivet on aseteltu teräksisten savukanavien ympärille ja sisäpuolelle siten, että lämpö varautuu hyvin nopeasti tulisijan vuolukivirakenteisiin. Keksintö mahdollistaa kevyiden, lämpöä varaavien vuolukivitulisijojen valmistamisen.

Yrityksellä on noin 60 patenttia ja 100 mallisuojarekisteröintiä.

Materiaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön oman vuolukiviesiintymän MammuttiKivi on valtaosin magnesiitista ja suomumaisesta, rypyttyneesti suuntautuneesta talkista koostuvaa talkki-magnesiittityypin vuolukiveä. Esiintymä sisältää erilaisia vuolukivimuunnoksia. MammuttiKivi soveltuu hyvin käytettäväksi tulisijamateriaalina, kun tulisijan eri osiin valikoidaan sinne parhaiten sopiva vuolukivilaji. Hienorakeisesta magnesiittista ja pienisuomuisesta, rypyttyneesti suuntautuneesta talkista koostuva MammuttiKivi soveltuu parhaiten tulipesämateriaaliksi, koska sen kuumuudenkestävyys on erinomainen. Liuskeisen, voimakkaasti suuntautuneen MammuttiKiven lämmönjohtavuutta käytetään hyväksi tulisijan niissä osissa, joissa nopea lämmönjohtavuus on eduksi. Vähemmän suuntautunut MammuttiKivi johtaa lämpöä yhtä hyvin joka suuntaan, ja sitä hyödynnetään tulisijan pintamateriaalina. [1]

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityksellä on yhteistyökumppaneita myyntitoiminnoissa Euroopan laajuisesti. Suomessa on kattava valtuutettujen jälleenmyyjien ja asentajien verkosto.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emoyhtiö Nunnanlahden Uuni Oy on Nunnanlahden kylästä lähtöisin oleva suomalainen yhtiö, joka sijaitsee nykyisin Juuassa. Yhtiö on perustettu vuonna 1982, jolloin se myös aloitti varaavien tulisijojen teollisen valmistuksen.

Yritys aloitti toimintansa pienessä 70 neliön peltihallissa perustajansa Juhani Lehikoisen ja neljän paikallisen uunimestarin voimin. Juhani Lehikoisen isä Tahvo oli toisen polven uunimestari, joka työskenteli Nunnanlahden vuolukivilouhoksilla 40 vuotta. Hän tunsi Nunnanlahden vuolukiviesiintymät hyvin. Isänsä tietojen avulla Juhani Lehikoinen valtasi alueen todennäköisesti parhaan vuolukiviesiintymän. Yhtiö aloitti vientitoiminnan vuonna 1986, ja nousi vuosituhannen vaihteeseen mennessä yhdeksi Suomen suurimmista tulisijavalmistajista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kärki, Aulis & Gehör, Seppo: Yhteenveto Nunnanlahden Uuni Oy:n MammuttiKivi-kaivoksen materiaalitutkimusten tuloksista vuosilta 1994 – 2001. [Oulu]: Kivitieto Oy, 2005

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]