Numerus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee antiikin Roomaa. Matematiikassa numerus on luku, joka saadaan, kun kantaluku korotetaan logaritmieksponenttiin.

Numerus oli sotilasyksiköistä käytetty nimitys Rooman valtakunnan armeijassa. Nimi numerus tarkoitti vain "yksikköä", ja niillä ei ollut legioonien tapaan standardoitua organisaatiota. Numerus-joukkoja alettiin perustaa Trajanuksen tai Hadrianuksen aikana rajavyöhykkeille.

Nimeä numerus käytettiin jo aikaisemmin. Esimerkiksi Caesar käyttää sitä kuvaamaan "joukkoa sotilaita". Toisella vuosisadalla perustettiin rajavyöhykkeille numerus-joukkoja. Esimerkiksi Germaniassa oli useita numeri Brittonum, joiden sotilaat tulivat eri heimoista Brittein saarilta. Numerus-joukkojen nimet oli usein annettu sotilaiden kotipaikan ja nykyisen sijoituspaikan mukaan. Esimerkiksi Numerus Palmyrenorum Porolissensium oli yksikkö, jonka sotilaat olivat kotoisin Palmyrasta ja joka oli sijoitettu Porolissumiin Daciaan. Joidenkin numerusten alkuperä saattoi olla tilapäisissä joukoissa, jotka olivat ottaneet osaa johonkin sotaan. Numerukset vaihtelivat kooltaan ja ne organisoitiin tehtävän mukaan. Eräs numerus oli kooltaan yli 1000 miestä.

Numerusta johti yleensä kenturio, tuolloin he saivat tilapäisen tittelin nimeltä praepositus. Joskus numeruksen johtaja sai tittelin curator. Kolmannella vuosisadalla numeruksia johti yleensä prefekti tai tribuuni.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pat Southern: The Roman Army: A Social and Institutional History. Oxford University Press US, 2007. ISBN 9780195328783. (englanniksi)
Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.