Saskatchewanjoki

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta North Saskatchewan -joki)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saskatchewanjoki
Saskatchewanjoen valuma-alue kartalla.
Saskatchewanjoen valuma-alue kartalla.
Alkulähde Pohjois- ja Etelä-Saskatchewanjokien yhtymä
Laskupaikka Cedarjärvi
Maat  Kanada
Pituus 554 km
Valuma-alue 335 900 km²

Saskatchewanjoki (engl. Saskatchewan River, creeksi kisiskāciwani-sīpiy) on noin 550 kilometrin pituinen joki keskisessä Kanadassa sijaitsevien Saskatchewanin ja Manitoban provinssien alueella. Joki virtaa lännestä itään ja laskee Cedarjärven kautta Winnipegjärveen[1][2] Grand Rapidsin kylän luona. Joen suurimmat haarat ovat Etelä-Saskatchewanjoki- ja Pohjois-Saskatchewanjoki,[2] joiden valuma-alueet yhdessä kattavat suurimman osan keskisen Kanadan preeria-alueesta. Joen alkulähteet ovat lännessä Kalliovuorilla[1][2] Albertassa ja etelän suunnalla Montanan osavaltion pohjoisosissa Yhdysvalloissa. Winnipegjärveltä joen kaukaisimmille alkulähteille Bow River-joelle Albertaan on matkaa noin 1 940 kilometriä.[3]

Joen kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinainen Saskatchewanjoen pääuoma alkaa Saskatchewan River Forksissa, noin 40 kilometriä itään Saskatchewanin Prince Albertin kaupungista, jossa South Saskatchewan- ja North Saskatchewan -joet yhtyvät. Sekä eteläisen että pohjoisen haaran alkulähteet sijaitsevat Kalliovuorten jäätiköillä Albertassa.

Saskatchewan River Forksista joki virtaa itäkoilliseen Nipawinin kylässä sijaitsevan Francis Finlayn padon muodostamaan tekojärveen, Codettejärveen. Codettejärvestä joki virtaa Tobinjärveen, joka on E. B. Campbellin padon muodostama patoallas. Tästä joki kääntyy koilliseen Kanadan kilven rajalle, jossa se virtaa halki suoalueiden, ja jossa siihen yhtyvät luoteesta virtaavat Torch- ja Mossyjoet.

Suoalueen pohjoislaidalla joen virtaussuunta kääntyy itään, ja se virtaa läpi useiden pienten järvien matkallaan kohti The Pas'n kaupunkia, jossa siihen liittyy luoteesta laskeva Carrotjoki. The Pas'n kaakkoispuolella joki muodostaa laajan suistoalueen laskiessaan luoteesta Cedarjärveen. Saskatchewanjoki laskee Winnipegjärveen Long Pointin niemen pohjoispuolella.

Sekä joen että Saskatchewanin provinssin nimet ovat peräisin creen kielen sanasta kisiskāciwani-sīpiy, joka tarkoittaa nopeasti virtaavaa jokea. Joki monine sivuhaaroineen tarjosi tärkeän kulkureitin sekä Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoille että eurooppalaisille turkiskauppiaille ja tutkimusmatkailijoille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Saskatchewan River The Canadian Encyclopedia. Viitattu 6.10.2018. (englanniksi)
  2. a b c Perustietosanakirja, s. 1061. Gummerus. ISBN 951-20-4802-7.
  3. Rivers of Canada 24.6.2008. The Atlas of Canada. Arkistoitu 9.7.2008. Viitattu 20.2.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]