Koordinaatit: 54°N, 101°W

The Pas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Pas
Kyltti kaupungin rajalla
Kyltti kaupungin rajalla
Valtio Kanada
Provinssi Manitoba
Perustettu (kaupungiksi) 1912[1]
Pinta-ala
 – Maa 49,52[2] km²
Korkeus 271 m
Väkiluku (2016) 5 369[2]
 – Tiheys 108,4 [2] as./km²


The Pas on vuonna 1912 perustettu kaupunki Manitoban provinssissa Kanadassa, noin 630 kilometriä provinssin pääkaupungista Winnipegistä pohjoiseen.[1] Kaupungin tunnus on Gateway to the North.

The Pas on runsaan 5 300 asukkaan kaupunki (2016).[2] Se on noin 15 000 asukkaan alueen keskus useine teollisuuslaitoksineen. Alueen pääelinkeinoja ovat maanviljely, metsätalous, kalastus, matkailu, liikenne ja peruspalvelut, erityisesti terveys- ja opetuspalvelut. The Pas'ssa toimii myös University College of the North.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen alkuperäisasukkaat olivat creeintiaaneja, jotka muuttivat alueelle Pohjois-Amerikan preerioiden kaakkoisosista noin 5 000 vuotta sitten. Kaupungin nimi on johdettu creen kielen sanasta pasquia, joka tarkoittaa metsäistä joen kapeikkoa.lähde?

Ensimmäinen historiallisissa lähteissä mainittu eurooppalainen alueella oli Hudson's Bay Companyn työntekijä Henry Kelsey. Hän matkusti alueen halki matkalla Kanadan preerialle 1690–1692.

Alueella on nykyään kolme toisistaan erottuvaa aluetta: The Pas'n kaupunki, Opaskwayak Cree Nation ja Kelseyn maanviljelyskylä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatieliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Pas’n rautatieasema on Canadian National Railwayn ja Hudson Bay Railwayn yhdysliikenneasema. Kaupungin halki kulkee suurin osa provinssin pohjoisen osa rautateitse kulkevasta tavaraliikenteestä. Henkilöliikenne rajoittuu VIA Rail -yhtiön Hudson Bay -matkustajajunaan, joka liikennöi kolmesti viikossa Winnipegin ja Churchillin väliä.

Hallinto ja politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Pas'n hallintoa johtavat asukkaiden äänestyksellä valitsemat pormestari ja kuusi valtuustonjäsentä. Kaupungin pormestari on Herb Jacques. Alue on edustettuna Manitoban provinssiparlamentissa The Pas'n vaalipiirin osana. Kanadan parlamentissa sitä edustaa Churchillin vaalipiiristä valittu edustaja.

Liikunta ja urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin tärkein jääkiekkojoukkue on OCN Blizzard, joka pelaa nykyisin Manitoba Junior Hockey Leaguessa.lähde?

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin julkinen koulujärjestelmä Kelsey School Division koostuu kahdesta perusasteen, kahdesta keskiasteen ja yhdestä toisen asteen koulusta.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c D. M. Lyon: The Pas 11.9.2012. thecanadianencyclopedia.com. Viitattu 13.7.2017. (englanniksi)
  2. a b c d Census Profile, 2016 Census - The Pas, Town, Manitoba and Manitoba 2016. Statistics Canada, statcan.gc.ca. Viitattu 13.7.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]