Koordinaatit: 54°N, 101°W

The Pas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Pas
Kyltti kaupungin rajalla
Kyltti kaupungin rajalla
Valtio Kanada
Provinssi Manitoba
Perustettu 1912
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 47,83 km²
Korkeus 271 m
Väkiluku (2006) 5 589
 – Tiheys 116,8 as./km²

The Pas on kaupunki Manitoban provinssissa Kanadassa, noin 630 kilometriä provinssin pääkaupungista Winnipegistä pohjoiseen. Kaupungin tunnus on Gateway to the North.

The Pas on noin 15 000 asukkaan alueen keskus useine teollisuuslaitoksineen. Itse kaupungissa asuu non 5 000 asukasta.lähde? Alueen pääelinkeinoja ovat maanviljely, metsätalous, kalastus, matkailu, liikenne ja peruspalvelut, erityisesti terveys- ja opetuspalvelut. The Pas'ssa sijaitsee myös kaksi University College of the Northin pääkampusaluetta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen alkuperäisasukkaat olivat creeintiaaneja, jotka muuttivat alueelle Pohjois-Amerikan preerioiden kaakkoisosista noin 5 000 vuotta sitten. Kaupungin nimi on johdettu creen kielen sanasta pasquia, joka tarkoittaa metsäistä joen kapeikkoa.lähde?

Ensimmäinen eurooppalainen alueella oli Hudson's Bay Companyn työntekijä Henry Kelsey. Hän matkusti alueen halki matkalla Kanadan preerialle 16901692. The Pas'n kaupunki perustettiin 1912.lähde?

Alueella on nykyään kolme toisistaan erottuvaa aluetta: The Pas'n kaupunki, Opaskwayak Cree Nation ja Kelseyn maanviljelyskylä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatieliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Pas’n rautatieasema on Canadian National Railwayn ja Hudson Bay Railwayn yhdysliikenneasema. Kaupungin halki kulkee suurin osa provinssin pohjoisen osa rautateitse kulkevasta tavaraliikenteestä. Henkilöliikenne rajoittuu VIA Rail -yhtiön Hudson Bay -matkustajajunaan, joka liikennöi kolmesti viikossa Winnipegin ja Churchillin väliä.

Hallinto ja politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Pas'n hallintoa johtavat asukkaiden äänestyksellä valitsemat pormestari ja kuusi valtuustonjäsentä. Kaupungin pormestari on Herb Jacques. Alue on edustettuna Manitoban provinssiparlamentissa The Pas'n vaalipiirin osana. Kanadan parlamentissa sitä edustaa Churchillin vaalipiiristä valittu edustaja.

Liikunta ja urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin tärkein jääkiekkojoukkue on OCN Blizzard, joka pelaa nykyisin Manitoba Junior Hockey Leaguessa.lähde?

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin julkinen koulujärjestelmä Kelsey School Division koostuu kahdesta perusasteen, kahdesta keskiasteen ja yhdestä toisen asteen koulusta.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]