Ninon de l’Enclos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anne "Ninon" de l'Enclos. Antoine-Jean-Baptiste Coupén etsaus.

Anne "Ninon" de l'Enclos (myös Ninon de Lenclos tai Ninon de Lanclos) (10. marraskuuta 162017. lokakuuta 1705) oli ranskalainen kirjailija, kurtisaani ja taiteiden suosija.

Anne de Lenclos syntyi ja eli Pariisissa. Hän sai lempinimen "Ninon" isältään lapsena. Vuonna 1632 hänen isänsä ajettiin maanpakoon, ja kun hänen äitinsä kuoli kymmenen vuotta myöhemmin, hän muutti luostariin. Ninon kuitenkin jätti paikan seuraavana vuonna. Hän päätti kuitenkin pysyä koko ikänsä naimattomana ja itsenäisenä. Hän sai vaikutteita epikurolaisuudesta ja Michel de Montaignen ajattelusta, ja päätti omistaa elämänsä sekä henkisille että ruumiillisille nautinnoille.

Pariisiin palattuaan hänestä tuli suosittu hahmo kaupungin salongeissa. Noin kolmikymmenvuotiaana hän ryhtyi kurtisaaniksi. Hänen rakastajiensa joukkoon kuuluivat muun muassa Louis II Condé, Gaspard de Coligny ja François de La Rochefoucauld. Elämäntapa ei ollut vielä tuolloin yhtä hyväksyttyä kuin myöhemmin, ja vuonna 1656 hänet vangittiin Madelonnettesin luostariin Anna Itävaltalaisen käskystä. Vähän ajan päästä Ruotsin aiempi kuningatar Kristiina kävi hänen vieraanaan, ja hyvän vaikutuksen saatuaan hän kirjoitti kardinaali Mazarinille, joka järjesti Ninonin vapaaksi.

Ninon luopui 1660-luvun lopulla kurtisaanin elämäntavasta ja keskittyi kirjailijaystäviinsä. Vuodesta 1667 hän emännöi kokoontumisia l'hôtel Sagonnessa. Ninonin tuesta saivat nauttia muun muassa Molière sekä Voltaire, joka oli tuolloin vielä lapsi.

Ninon kuoli 82-vuotiaana hyvin varakkaana.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • La coquette vengée (1659) - Vastasi hyökkäyksiin, joiden kohde Ninon oli. Hän puolusti mahdollisuutta elää hyvää ja moraalista elämää ilman uskontoa.
  • Julkaistuja kirjeitä:
    • Lettres de Ninon de L'Enclos au marquis de Sévigné, koonnut Damours, 1750, toimittanut Francois Joly.
    • Lettres de Ninon de L'Enclos au marquis de Sévigné, koonnut Claude Prosper Jolyot de Crébillon, toimittanut François Joly, Amsterdam, 1750.
    • Bibliothèque épistolaire, ou choix des plus belles lettres des femmes les plus célèbres du siècle de Louis XIV. Lettres de Ninon de l'Enclos, de Mme de Maintenon, des Ursins, de Caylus, etc., koonnut A. Delanoue.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ninon de l'Enclos