Nina von Stauffenberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nina von Stauffenberg
Henkilötiedot
Syntynyt27. elokuuta 1913
Venäjä Kowno, Venäjä
(nykyinen Kaunas, Liettua)
Kuollut2. huhtikuuta 2006 (92 vuotta)
Saksa Kirchlauter, Saksa
Puoliso Claus von Stauffenberg

”Nina” Schenk Gräfin von Stauffenberg (27. elokuuta 1913 Kowno, Venäjä2. huhtikuuta 2006 Kirchlauter, Saksa) oli operaatio Valkyrien suunnitelleen ja sen päätoteuttajana toimineen eversti Claus von Stauffenbergin vaimo.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nina von Stauffenberg oli alun perin nimeltään Magdalena Elisabeth Vera Lydia Herta von Lerchenfeld. Hän tapasi tulevan miehensä Claus von Stauffenbergin vuonna 1930. He menivät naimisiin 26. syyskuuta 1933 Bambergissa. Heillä oli kaikkiaan viisi lasta, josta nuorin syntyi vasta Claus von Stauffenbergin kuoltua.

Stauffenberg muutti lastensa kanssa sodan jälkeen Etelä-Saksaan Baden-Württembergin Lautlingeniin, jossa rikkaan Stauffenbergin suvun huvila sijaitsi. Viidestä lapsesta neljä on edelleen elossa, ja he asuvat Saksassa. Nina von Stauffenberg oli kuollessaan 92-vuotias. Hänet haudattiin kuusi päivää myöhemmin.

Lapset
  • Berthold Maria Schenk Graf von Stauffenberg (s. 1934)
  • Heimeran Schenk Graf von Stauffenberg (s. 1936)
  • Franz-Ludwig Schenk Graf von Stauffenberg (s. 1938)
  • Valerie Ida Huberta Karoline Anna Maria Schenk Gräfin von Stauffenberg (1940–1966)
  • Konstanze Schenk Gräfin von Stauffenberg (s. 1945)

Operaatio Valkyrie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nina von Stauffenberg tiesi miehensä suunnittelevan Adolf Hitlerin salamurhaa. Salaliiton epäonnistuttua Hitler teloitti 21. heinäkuuta 1944 kaikki salaliittoon osallistuneet, myös Claus von Stauffenbergin. Salaliiton selvittyä Gestapo vangitsi Nina von Stauffenbergin ja erotti tämän lapsistaan yli vuodeksiselvennä. Lapset joutuivat lastenkotiin ja uudelleen koulutettaviksi. Stauffenberg synnytti nuorimman lapsensa Konstanzen vankeudessa ollessaan. Toisen maailmansodan jälkeen hän sai lapsensa takaisin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Countess von Stauffenberg The Telegraph. Viitattu 8.7.2016. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.