Nina Roos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nina Roos
Nina Roos artist in Kiasma.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt24. joulukuuta 1956
Porvoo
Kansalaisuus suomalainen
Taiteilija
Ala taidemaalari

Nina Kristina Roos (s. 24. joulukuuta 1956 Porvoo) on suomalainen taidemaalari, joka on saanut vaikutteita käsitetaiteesta ja on kiinnostunut katsojan ja teoksen suhteesta.

Roos on opiskellut Helsingin yliopistossa, Grundskolan för konstnärlig utbildningissa Tukholmassa sekä Kuvataideakatemiassa 1983–1988 Helsingissä.

Roosin maalauksia ei voi sijoittaa mihinkään yhtenäiseen tyylisuuntaan, koska hänellä ei varsinaisesti ole pysyvää tyyliä tai käsialaa.[1] Vaikka Roos maalaa teoksiaan yleensä sarjoissa, hänen tuotannolleen on ollut ominaista teosten ilmaisukeinojen voimakkaat muutokset. Roosin tekniikassakaan ei ole sellaista ohjelmallista ulottuvuutta kuin modernistisilla taiteilijoilla monesti on. Roos on itse kuvannut suhdettaan teostensa tyyliin seuraavasti:

»”Sitten kun yksi ryhmä on valmis, minua ei enää kiinnosta tuottaminen tai toisto. En voi tehdä uuttaa sarjaa samalla tavalla kuin edellistä”.[1]»

Roosin aiemmin abstraktiin ilmaisuun on myöhemmin ilmaantunut ihmishahmoja. Hänellä oli yksityisnäyttely Kiasmassa 2001.

Vuonna 2007 Roos palkittiin työstään Pro Finlandia -mitalilla [2].

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kosketuspintoja – Nina Roos (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Pro Finlandia -mitali Katri Helenalle ja kymmenelle muulle taiteilijalle Yle, Uutiset, Kulttuuri. 30.11.2007. Oy Yleisradio Ab.
  3. Nina Roosille myönnettiin Prinssi Eugen -mitali Suomen suurlähetystö, Tukholma. 5.11.2009. Suomen ulkoasiainministeriö. Viitattu 29.3.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]