Nikolaus Harnoncourt

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nikolaus Harnoncourt tai Johann Nicolaus Graf de la Fontaine und d’Harnoncourt-Unverzagt (s. 6. joulukuuta 1929 Berliini) on itävaltalainen kapellimestari, joka on tunnettu erityisesti barokkimusiikin autenttisista tulkinnoista ja myöhemmin romantiikan ajan levytyksistä. Harnoncourt syntyi Berliinissä, kasvoi Grazissa ja opiskeli Wienissä.

Harnoncourt johtaa useimmin Wienin Concentus Musicus -yhtyettä. Schönberg-kuoron kanssa se esitti Harnoncourtin johdolla Bachin Johannespassion Helsingissä vuonna 2000 kaupungin kulttuuripääkaupunkivuonna.

Harnoncourt perusti Concentus Musicus Wien -yhtyeen puolisonsa Alice Hoffelnerin kanssa vuonna 1953. Tuolloin hän itse oli vielä sellisti Wienin sinfoniaorkesterissa. Uusi yhtye omistautui periodisoittimien avulla toteutettuihin autenttisiin esityksiin, ja maineeseen se nousi 1970-luvulla. Tuolloin Harnoncourt soitti sekä viola da gambaa että selloa.

Harnoncourt on tehnyt lukuisia arvostettuja levytyksiä. Hän oli 1960-luvulla tärkeimpiä hahmoja periodisoittimien käytön aloittamisessa Bachin H-molli-messun ja Matteus-passion levytyksillään. Niin ikään hänen tuoreempi (2001) levytyksensä Matteus-passiosta sai erittäin hyvän vastaanoton. Noustuaan barokkimusiikin tulkitsijoiden arvostetuimpien nimien joukkoon hän ryhtyi tekemään periodisoittimin levytyksiä myös romantiikan ajan musiikista. 1990-luvun alussa Harnoncourtin johdolla tehty kokonaislevytys Beethovenin sinfonioista on tullut arvostetuksi. Seuraavana oli vuorossa Brahmsin sinfonioiden kokonaislevytys.

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.