Nikolaus Harnoncourt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harnoncourt vuonna 1980.

Nikolaus Harnoncourt (oik. Johann Nicolaus Graf de la Fontaine und d’Harnoncourt-Unverzagt; 6. joulukuuta 1929 Berliini, Saksa5. maaliskuuta 2016[1] St. Georgen im Attergau, Itävalta[2]) oli saksalaissyntyinen itävaltalainen kapellimestari, joka tunnettiin erityisesti barokkimusiikin autenttisista tulkinnoista ja myöhemmin romantiikan ajan levytyksistä. Harnoncourt johti useimmin perustamaansa Wienin Concentus Musicus -yhtyettä.

Harnoncourt syntyi Berliinissä, kasvoi Grazissa ja opiskeli Wienissä. Harnoncourt perusti Concentus Musicus Wien -yhtyeen puolisonsa Alice Hoffelnerin kanssa vuonna 1953. Tuolloin hän itse oli vielä sellisti Wienin sinfoniaorkesterissa. Uusi yhtye omistautui periodisoittimien avulla toteutettuihin autenttisiin esityksiin, ja maineeseen se nousi 1970-luvulla. Tuolloin Harnoncourt soitti sekä viola da gambaa että selloa.

Harnoncourt oli 1960-luvulla tärkeimpiä hahmoja periodisoittimien käytön aloittamisessa Bachin h-molli-messun ja Matteus-passion levytyksillään. Yhdessä Gustav Leonhardtin kanssa hän levytti Bachin koko kantaattituotannon. Niin ikään Harnoncourtin toinen (2001) levytys Matteus-passiosta sai erittäin myönteisen vastaanoton. Noustuaan arvostetuimpien barokkimusiikin tulkitsijoiden joukkoon hän ryhtyi tekemään periodisoittimin levytyksiä myös romantiikan ajan musiikista. 1990-luvun alussa Harnoncourtin johdolla tehty kokonaislevytys Ludwig van Beethovenin sinfonioista on tullut arvostetuksi. Seuraavana oli vuorossa Johannes Brahmsin sinfonioiden kokonaislevytys.

Harnoncourt vieraili Helsingissä vuonna 1983 Zürichin oopperan kanssa.[3] Concentus Musicus Wien esitti Harnoncourtin johdolla ja Schönberg-kuoron kanssa Johann Sebastian Bachin Johannes-passion Helsingissä vuonna 2000 kaupungin kulttuuripääkaupunkivuonna.

  1. Wallius, Anniina: Kapellimestari Nikolaus Harnoncourt kuollut. Yle Uutiset 6.3.2016.
  2. Dirigent Nikolaus Harnoncourt 86-jährig gestorben (Arkistoitu – Internet Archive). Austria Presse Agentur 6.3.2016. (saksaksi)
  3. Virtamo, Keijo (toim.): Otavan musiikkitieto: A–Ö, s. 132. Helsinki: Otava, 1997. ISBN 951-1-14518-5.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.