Nikolai Zatejev

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nikolai Vladimirovitš Zatejev (ven. Николай Владимирович Затеев) (30. kesäkuuta, 192628. elokuuta 1998) syntyi Nižni Novgorodissä vuonna 1926. Hän kuoli vuonna 1998 Moskovassa. Nikolai Zatejev oli venäläinen sukellusveneupseeri.

Kapteeni Zatejev oli 1960-luvulla ydinkäyttöisen sukellusvene K-19:n päällikkö. Hän vastusti sitä, ettei alukseen asennettu varajärjestelmää sen ydinkäyttöisten turbiinien jäähdytykseen, kuten esimerkiksi hätätilanteita silmällä pitäen.[1]

K-19 joutui 4. elokuuta 1961 pohjoisella Atlantilla lähelle kriittistä tilaa - eli reaktoriytimen sulamista, sen jäähdytysjärjestelmän pettäessä. Aluksen 8 matruusia määrättiin tekemään hätätyönä tehtäviä korjauksia. He kaikki saivat vakavia säteilyvammoja, ja kuolivat näiden vuoksi hyvin nopeasti. Saastunutta radioaktiivista ilmaa pääsi leviämään aluksen muihin tiloihin, ja siksi useat aluksella palvelleista merimiehistä menehtyivät erilaisiin syöpäsairauksiin myöhemmin vuosien kuluessa.

Viimeinen Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatšov yritti esittää Zatejeville ja hänen miehistölleen Nobelin rauhanpalkintoa, mutta sitä ei heille kuitenkaan myönnetty.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.