Vasili A. Arhipov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neuvostoliiton diesel-käyttöinen hyökkäyssukellusvene B-59.

Vasili Aleksandrovitš Arhipov (ven. Василий Александрович Архипов) (30. tammikuuta 192619. elokuuta 1998) oli venäläinen Neuvostoliiton laivaston upseeri. Hän oli arvoltaan vara-amiraali. Arhipov syntyi ja kuoli Moskovan oblastissa, eli Moskovan läänin alueella.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vasili Arhipov oli Neuvostoliiton laivaston sukellusveneupseeri joka osallistui nuoresta iästään huolimatta toiseen maailmansotaan. Arhipov oli muiden muassa K-19:n upseeri sekä myöhemmin korkea-arvoinen upseeri, yleten aina vara-amiraaliksi sukellusveneiden taisteluosastossa. Arhipov menehtyi 1998 munuaissyöpään, mahdollisesti K-19:llä saamiensa säteilyvammojen seurauksena.

Arhipovin saavuttamista meriiteistä merkittävimmäksi on jälkimaailma nostanut sen, että hän todennäköisesti esti ydinsodan syttymisen Yhdysvaltoja vastaan. TV-dokumentti on esittänyt Arhipovin hermojen pitäneen erittäin tiukassa tilanteessa ja juuri hänen estäneen ydinaseen käytön kovan paineen alaisuudessa.[1] Tilanteessa Yhdysvaltain laivaston sota-alukset ahdistivat B-59 -nimistä sukellusvenettä Kuuban ohjuskriisin aikana.

Mihail Gorbatšov esitti vuonna 2006, että K-19:n merisotilaille myönnettäisiin jälkikäteen Nobelin rauhanpalkinto, mikä olisi tullut myös Vasili Arhipovin osalle.

Neuvostoliitto oli poistanut väliaikaisesti käytöstä kaikki ydinreaktorilla varustetut aluksensa. Tämä tehtiin K-19:llä sattuneen vakavan onnettomuuden johdosta. Kuuban lähistöllä dieselkäyttöisten alusten päälliköillä oli vapaat valtuudet käyttää ydinaseita, ilman Moskovasta tullutta erillistä suostumusta. B-59:n kapteeni Vasili G. Savitski oli aikeissa laukaista kT-luokan ydinkärjellä ladatun torpedon amerikkalaisia sota-aluksia kohti. Veto-oikeudellaan ylempiarvoinen laivastoupseeri Arhipov kuitenkin esti tämän .[2]

K-19 "Hotel"-luokan SSBN-sukellusvene.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.