Nikiaan rauha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nikiaan rauha oli Ateenan ja Spartan vuonna 421 eaa. solmima rauhansopimus. Se lopetti peloponnesolaissodan ensimmäisen osan, jota oli kestänyt kymmenen vuotta.

Rauhan taustana oli se, että Sparta oli hävinnyt Pyloksen ja Sfakterian taistelut vuonna 425 eaa. Samalla oli ateenalaisten sotavangiksi jäänyt 120 spartalaista. Tämän jälkeen Sparta ei enää ollut uskaltanut hyökätä Ateenaan, koska se pelkäsi että ateenalaiset tappaisivat kostoksi sotavankinsa. Sparta valtasi kuitenkin Amfipoliin vuonna 424 eaa. Samana vuonna Ateena kärsi tappion Delionin taistelussa Boiotiassa. Vuonna 422 eaa. Brasidaan johtamat spartalaiset kukistivat ateenalaiset Amfipoliin taistelussa. Tämän jälkeen kummatkin olivat valmiita rauhaan.

Neuvottelut käytiin Spartan kuninkaan Pleistoanaksin ja ateenalaisen Nikiaan johdolla. He päättivät, että palattaisiin sotaa edeltäneeseen tilaan. Ateena palauttaisi Spartalle valtaamansa Pyloksen ja Sfakterian. Ateena saisi kuitenkin pitää Nisaian ja luopuisi Plataiaista. Sparta vuorostaan luopuisi Amfipoliista. Ateena luovuttaisi myös ottamansa spartalaiset sotavangit.

Spartan liittolaiset Boiotia, Korintti, Elis ja Megara eivät kuitenkaan halunneet hyväksyä sopimusta. Lopulta sota jatkui, koska kumpikaan osapuoli ei ollut tyytyväinen ehtoihin.

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.