Nigerin maantiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nigerin maantiede kertoo Nigerin maantieteestä. Nigerin lounaispuolella sijaitsevat Benin ja Burkina Faso, länsipuolella sijaitsee Mali, pohjoispuolella sijaitsevat Algeria ja Libya, itäpuolella sijaitsee Tšad ja eteläpuolella sijaitsee Nigeria. Maan keskiosassa sijaitsee Airvuoristo ja koillisosassa Tšadin rajaseudulla sijaitsee Djadon ylänkö. Maan lounaisosassa virtaa joki Niger. Maan kaakkoisosassa Nigerian ja Tšadin rajalla sijaitsee Tšadjärvi. Airvuoriston länsipuolella on Ténérén autiomaa, jonka eteläpuolella on Dillia Wad ja pohjoispuolella on Bilman keidasalue. Vielä lännempänä on Bilman aavikko.

Yli puolet maan pinta-alasta koostuu hiekka-aavikoista ja kivierämaista. Maan jakautuu kasvillisuusvyöhykkeiden suhteen siten, että maan koillisosasta keskiosaan on Saharaan kuuluvaa aavikkoa, lännempänä on Saheliin kuuluvaa aroaluetta ja maan lounaisimmassa ja eteläisimmässä osassa kasvillisuus on enimmäkseen savannityyppistä. Aavikko vaihtuu aroksi Airvuoriston ja Agadezin kaupungin seudulla ja aro vaihtuu savanniksi Tahouan ja Tanoutin kaupunkien seudulla. Aroalueella kasvillisuus on enimmäkseen piikkipensaita. Savannialueen puita ovat apinanleipäpuut, kapokkipuut ja tamarindit.

Nigerin alueella kuiva kausi on sadekautta pidempi. Kuiva kausi kestää lokakuulta toukokuulle ja sadekausi kestää kesäkuulta syyskuulle. Vuotuinen sademäärä keskimäärin on Saharan laita-alueella muutama millimetri ja maan eteläosassa se on 500 mm. Sateet ovat paikallisia ja niihin liittyy usein ukkosmyskyjä. Päivälämpötila on kuivana kautena usein noin 30°C, mutta yölämpötila on paljon viileämpi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Detlef Wienecke-Janz: Maailmalla, Afrikka ja Oseania, s. 58-59. Suomentanut Elina Eichhorn, Arto Häilä, Eija Kämäräinen, Riitta Virkkunen. Weilin+Göös, 2009. ISBN 978-951-0-33477-5.