Nguyễn Khánh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nguyễn Khánh
Nguyễn Cao Kỳ vuonna 1964.
Nguyễn Cao Kỳ vuonna 1964.
Sotilasjuntan johtaja
Edeltäjä Dương Văn Minh
Seuraaja Dương Văn Minh
Edeltäjä Dương Văn Minh
Seuraaja Dương Văn Minh
Etelä-Vietnamin 8. pääministeri
Edeltäjä Nguyễn Ngọc Thơ
Seuraaja Nguyễn Xuân Oánh
Edeltäjä Nguyễn Xuân Oánh
Seuraaja Trần Văn Hương
Henkilötiedot
Syntynyt8. marraskuuta 1927
Ranska Trà Vinh, Ranskan Indokiina
Kuollut11. tammikuuta 2013 (85 vuotta)
Yhdysvallat San José, Kalifornia, Yhdysvallat
Puoliso Madame Khánh
Lapset 6
Tiedot
Sotilaspalvelus
Palvelusmaa(t) Etelä-Vietnam Vietnamin valtio
 Etelä-Vietnam
Puolustushaara maavoimat
Palvelusvuodet 1950–1965
Sotilasarvo Kenraali
Taistelut ja sodat Indokiinan sota
Vietnamin sota

Nguyễn Khánh (8. marraskuuta 1927, Trà Vinh, Ranskan Indokiina – 11. tammikuuta 2013 San José, Yhdysvallat[1]) oli Etelä-Vietnamin asevoimien komentaja ja maan johtaja Vietnamin sodan aikana 1964.

Khánh oli kotoisin pienestä Tra Vinhin rajakaupungista etelä-Vietnamista. Hän liittyi Ranskan siirtomaa-armeijaan vuonna 1954, samana vuonna kun Ranska vetäytyi Indokiinasta.[2] Hän nousi myöhemmin Etelä-Vietnamin armeijan pääesikunnan päälliköksi kenraali Dương Văn Minhin alaisuudessa. Hän oli mukana syrjäyttämässä ja teloittamassa presidentti Ngô Đình Diệmia 1. marraskuuta 1963.[3]

Hän johti 30. tammikuuta 1964 vallankaappausta, jossa Dương Văn Minh syrjäytettiin. Tämä asetetiin kotiarestiin, vaikka hän saikin jäädä nimelliseksi valtionpäämieheksi. Nguyễn Khánhista tuli Ngô Đình Diệmin syrjäyttäneen vallankumouksellisen sotilasneuvoston puhemies. Hän johti maan hallitusta tammi–lokakuussa 1964[3].

Hänen valtakautensa oli epävakaa ja häntä vastaan tehtiin useita kaappausyrityksiä. Hän ehti kuitenkin saattaa voimaan uuden perustuslain, jonka Yhdysvaltain suurlähetystö auttoi laatimaan. Syyskuussa 1964 sotilasneuvosto nimitti presidentiksi Phan Khắc Sửun ja Trần Văn Hươngin pääministeriksi. Nguyễn Khánh jäi armeijan johtoon.

Nguyễn Khánh pysyi vallassa noin vuoden, kunnes Nguyễn Cao Kỳ syrjäytti hänet. Nguyễn Khánh nimitettiin lähettilääksi Ranskaan, todellisuudessa hänet ajettiin maanpakoon[3]. Vuonna 1977 Nguyễn Khánh emigroitui vaimonsa ja kuuden lapsensa kanssa Yhdysvaltoihin.

Vuonna 2005 Khánh valittiin Anaheimissa valtionpäämieheksi Garden Grovessa Kaliforniassa toimivaan Vapaan Vietnamin hallitukseen[4].

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]