Nguyễn Cao Kỳ

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nguyễn Cao Kỳ
Nguyễn Cao Kỳ
Nguyễn Cao Kỳ
Etelä-Vietnamin varapresidentti
1967-1971
Etelä-Vietnamin pääministeri
1965-1967
Henkilötiedot
Syntynyt8. syyskuuta 1930
Kuollut23. heinäkuuta 2011 (80 vuotta)
Kuala Lumpur
Tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Sotilaspalvelus
Sotilasarvo Ilmamarsalkka

Nguyễn Cao Kỳ (8. syyskuuta 193023. heinäkuuta 2011) oli Etelä-Vietnamin ilmavoimien komentaja, ilmamarsalkka, pääministeri 1965–1967 ja varapresidentti 1967–1971.

Hän oli kotoisin Sơn Tâysta läheltä Hanoita. Hän eteni Etelä-Vietnamin ilmavoimissa vuoden 1954 jälkeen ja kenraali Dương Văn Minhin vallankaappauksen, johon hän otti osaa, jälkeen hän sai ilmamarsalkan arvon.

Vuonna 1965 Kỳ nimitettiin pääministeriksi siviilihallitsijoiden, presidentti Phan Khắc Sửun ja pääministeri Phan Huy Quátin eron jälkeen. Hallitusjärjestelmää oli muutettu siten että suurin valta oli Kỳllä ja presidentti, kenraali Nguyễn Văn Thiệu oli lähinnä keulakuva. Kỳn valtakausi tiesi loppua maassa Ngô Đình Diệmin syrjäytyksen jälkeen tapahtuneelle vallankaappausten sarjalle.

Kỳ pyrki hakemaan Etelä-Vietnamille ja sen hallinnolle tukea ja legimiteettiä tekemällä useita valtiovierailuja. Hän oli myös tunnettu aggressiivisista antikommunistisista lausunnoistaan ja räväköistä otteistaan, josta hän sai lempinimen "Cowboy". Hän tunnusti pitävänsä Hitleriä esikuvanaan. Kerran hänen sanotaan uhanneen haulikolla toimittajaa, jonka kysymykset ärsyttivät häntä.[1][2]

Etelä-Vietnam ei silti rauhoittunut täysin, sillä sen johdon vainoamat buddhalaiset nousivat kapinaan maaliskuun lopulla 1966 Kỳn syrjäytettyä buddhalaisen kenraali Nguyễn Chánh Thin. Kapinoivat armeijan I armeijakunnan joukot ja buddhalaiset militantit valtasivat radioasemat Huếssa ja Đà Nẵngissa, jonka pormestari tuki kapinallisia. Kỳ julisti Đà Nẵngin kaupungin joutuneen "kommunistien" valtaan ja johti itse kaksi merijalkaväen pataljoonaa tukahduttamaan kansannousun.

Etelä-Vietnamiin oli tarkoitus saada siviilihallinto ja Kỳ asettui kenraali Nguyễn Văn Thiệun tueksi vuoden 1967 presidentinvaaleissa, ja hänen varapresidenttiehdokkaakseen. He voittivat vaalin saaden 38 % äänistä. Kỳ oli aiemmin uhannut armeijan väliintulolla, jos väärä ehdokas tulisi valituksi. Jouduttuaan Nguyễn Văn Thiệun varjoon Kỳ jätti politiikan ja vetäytyi maaseudulle, kun Nguyễn Văn Thiệu valittiin uudelle kaudelle 1971 ilman vastaehdokkaita.

Vuonna 1975 Kỳ pakeni Saigonista helikopterilla ja USS Blue Ridgellä Yhdysvaltoihin. Hän asettui Kaliforniaan, jossa hän avasi viinakaupan. Kỳn tytär Nguyễn Cao Kỳ Duyên on laulaja, MC ja vietnaminkielisen Paris By Night -show'n (Thuy Nga Paris) tähti[3].

Nguyễn Cao Kỳ palasi Hồ Chí Minhin kaupunkiin, entiseen Saigoniin 2004 ja vieraili myös Hanoissa ja kotikaupungissaan. Tämä suututti monet Yhdysvalloissa asuvat antikommunistiset vietnamilaiset.[4] Kỳ arvosteli Vietnamin sotaa ulkomaiden järjestämäksi veljessodaksi.[1]

Kỳ kuoli sairaalassa Kuala Lumpurissa.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vietnam's wartime 'cowboy' softens his act, BBC
  2. Käki, Matti & Kojo, Pauli & Räty, Ritva: Mitä Missä Milloin 1967. Kansalaisen vuosikirja, s. 66. Otava, 1966.
  3. http://www.vietscape.com/music/singers/ky_duyen/biography.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Vietnam welcomes former enemy, BBC
  5. http://www.msnbc.msn.com/id/43862566

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nguyễn Cao Kỳ.