New Yorkin yliopisto

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta New York University)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

New Yorkin yliopisto (engl. New York University, NYU) on yksityinen, voittoatuottamaton ja uskontokunnista riippumaton tutkimusyliopisto New Yorkissa, Yhdysvalloissa. Sitä pidetään yleisesti yhtenä maailman parhaista yliopistoista, ja sen useimmat koulut sijoittuvat kansallisessa vertailussa kymmenen parhaan joukkoon omilla aloillaan. New York University on perustettu 1831, alkuperäiseltä nimeltään University of the City of New York. Sen tunnusväri on violetti ja rehtorina toimii John Sexton. Yli 50 000 opiskelijallaan NYU on maan suurin yksityinen voittoatuottamaton yliopisto. Monien muiden tunnettujen yliopistojen tapaan myös NYU on viime aikoina avannut kansainvälisiä kampuksia eri puolilla maailmaa.

NYU on newyorkilaisen (liberaalin ja moniarvoisen) elämäntavan sekä kaikenlaisen edistyksellisyyden äänenkannattaja. Tästä syystä yliopisto on elimellinen osa kaupungin arkipäivää monin tavoin. Yliopiston jokakeväinen valmistumisjuhla järjestetään perinteisesti Washington Square Parkissa, julkisessa puistossa. Myös yksittäisen koulun todistusten jako voi tapahtua poissa yliopiston tiloista, esim. Radio City Music Hallissa joka on kaupallisen taide-elämän keskus.

Monista amerikkalaisista yliopistoista poiketen New York Universityllä ei ole omaa selkeästi rajattua ja muusta kaupungista eristettyä kampusaluetta vaan toimipisteet ovat sijoittuneet ympäri Manhattania. Alueellisesti NYUn perinteinen keskus, ja siten eräänlainen pääkampus, löytyy Washington Square Parkin ympäristöstä Greenwich Villagessa, jossa lähes kaikki rakennukset ovat NYUn tai siihen liittyvien instituutioiden hallinnassa. Täällä sijaitsevat muun muassa Bobst library, yliopiston opiskelija- ja muita palveluja tarjoava Kimmel Center, oikeustieteellinen tiedekunta, Steinhardt School sekä Stern Business School. Muita pienempiä toimipisteitä ja opiskelijoille suunnattuja asuntoloita on ympäri kaupunkia mm. Union Squarella ja Murray Hillillä. Syynä perinteisen kampuksen puuttumiseen on yliopiston ikä – yliopisto kehittyi vähitellen kasvavan kaupungin mukana, jolloin siitä tuli osa aikansa kaupunkikuvaa - lähinnä West Villagea.

Yksityistä, ja tästä syystä arvostetumpaa, New York Universityä (NYU) ei tule sekoittaa suurempaan City University of New Yorkiin (CUNY), joka on New York Cityn alueella toimiva julkisista (public) varoista rahoitettu yliopistojärjestelmä.

Entisiä opiskelijoita ovat mm. Martin Scorsese, Alan Greenspan, Michael C. Hall, John F. Kennedy, Jr., Oliver Stone, Wayne Shorter ja John Woodruff.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.