Neverwhere – maanalainen Lontoo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neverwhere – maanalainen Lontoo
Neverwhere
Neverwhere – maanalainen Lontoo.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Neil Gaiman
Kieli englanti
Genre fantasia
Julkaistu 1996
Suomennos
Suomentaja Mika Kivimäki
Kansitaiteilija Jukka Murtosaari
Kustantaja Otava
Julkaistu 1998
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 315
ISBN 951-1-14857-5
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Neverwhere – maanalainen Lontoo (engl. Neverwhere) on Neil Gaimanin vuonna 1996 julkaistu fantasiaromaani. Se on julkaistu suomeksi vuonna 1998 Mika Kivimäen kääntämänä.

Neverwhere perustuu Gaimanin käsikirjoittamaan samannimiseen televisiosarjaan. Kuvausten aikana hän muokkasi käsikirjoituksesta romaanin, joka julkaistiin samana vuonna televisiosarjan kanssa. Tarina kertoo Lontoon kaupungin alapuolella levittäytyvästä kuvitteellisesta maailmasta, jossa asuu monenlaisia kummajaisia.

Teos sai Ranskassa Julia Verlanger -palkinnon, se palkittiin parhaana fantasia- tai tieteiskirjana vuonna 1999, ja se oli Mythopoeic-palkintoehdokas vuonna 1998[1].

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Richard Mayhew on menestyvä nuori mies, joka joutuu maanalaiseen Lontooseen pelastettuaan nuoren tytön, Doorin. Door on Alapuolisesta Lontoosta. Doorin vanhemmat ja sisarukset murhattiin, sillä Doorin isä yritti avata oven Ylä- ja Alapuolisen Lontoon välille, eivätkä tätä kaikki suinkaan hyväksyneet. Richard yrittää ensin auttaa Dooria, mutta murhaajia pakenevan tytön pelastaminen koituu hänelle kohtalokkaaksi.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Jussi Ahlrothin mukaan teos on esimerkki siitä, kuinka sarjakuvien ja novellien taitaja epäonnistuu romaanien kirjoittajana.[2] Portti-lehden arvostelussa Erkka Leppänen toteaa, ettei romaani kuulu Gaimanin tuotannon parhaimmistoon. Teos on liiankin rönsyilevä, ja televisiosarjan pohjalta tehty tarina kaipaa kuvia tuekseen.[3] Toni Jerrman kirjoittaa kirjassa Ulkomaisia fantasiakirjailijoita, että teoksen rikkaat kulissit kätkevät sisäänsä hieman onton tarinan. Rakenteessa ”noudatetaan perusfantasian kliseisintä kaavaa, jossa esineitä keräilemällä ja koettelemuksia voittamalla edetään tehtävän tasolta toiselle”.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Neverwhere – maanalainen Lontoo Risingshadow. Arkistoitu 29.6.2008. Viitattu 17.4.2009.
  2. Ahlroth, Jussi: Neverwhere, kolmas yritys Helsingin Sanomat. 2.4.2008. Viitattu 18.8.2010.
  3. Leppänen, Erkka: Neil Gaimanin Neverwhere. Portti, 1/2008.
  4. Jerrman, Toni: ”Neil Gaiman”. Teoksessa Ulkomaisia fantasiakirjailijoita. Toim. Vesa Sisättö. Helsinki: BTJ Kirjastopalvelu Oy, 2003. ISBN 951-692-539-1.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.