Neverwhere (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neverwhere
Tyyli urbaani fantasia
Kestoaika 30 min
Luoja(t) Neil Gaiman
Lenny Henry
Pääosissa Gary Bakewell
Laura Fraser
Hywel Bennett
Clive Russell
Paterson Joseph
Trevor Peacock
Tanya Moodie
Peter Capaldi
Earl Cameron
Alkuperämaa Yhdistynyt kuningaskunta
Alkuperäiskieli englanti
Verkko BBC Two
Esitetty 12. syyskuuta 1996 – 17. lokakuuta 1996
Jaksoja 6
Tuotanto
Ohjaaja(t) Dewi Humphreys
Käsikirjoittaja(t) Neil Gaiman
Aiheesta muualla
IMDb

Neverwhere on BBC:n tuottama kuusiosainen televisiosarja, jonka on käsikirjoittanut Neil Gaiman. Vuonna 1996 ensiesitetty sarja sijoittuu ”Alapuoliseen Lontooseen”, Lontoon kaupungin alla kuhisevaan salattuun fantasiamaailmaan. Gaiman ideoi sarjan yhdessä tuottaja Lenny Henryn kanssa ja sen ohjasi Dewi Humphreys. Gaiman sovitti käsikirjoituksensa myös romaaniksi, joka ilmestyi vuonna 1997 ja suomeksi jo seuraavana vuonna nimellä Neverwhere – maanalainen Lontoo.

Sarjan päähenkilönä on Lontoon liike-elämässä työskentelevä skotlantilaissyntyinen Richard Mayhew (Gary Bakewell), joka auttaa eräänä iltana kadulta tapaamaansa haavoittunutta tyttöä, Dooria (Laura Fraser), joka kuuluu Alapuolisen Lontoon ylimystösukuun. Seuraavana päivänä Mayhew huomaa entisen elämänsä kadonneen kokonaan – häntä eivät muista sen paremmin työtoverit kuin entinen tyttöystäväkään. Saadakseen aiemman elämänsä takaisin hänen on laskeuduttava Alapuoliseen Lontooseen, jossa Lontoon metron asemien nimillä on erilaisia ja huomattavasti konkreettisempia merkityksiä.

Neverwhere sai alkunsa Henryn Gaimanille esittämästä ideasta, jossa fantasiateemainen televisiosarja kertoisi kodittomien lontoolaisten heimoista. Gaiman ei halunnut esittää todellista kodittomuutta ”coolina”, mutta hän kehitti ideaa etäännytetymmäksi todellisuudesta. Siten hän katsoi voivansa käsitellä niin kodittomuutta, mielisairauksia ja juurettomuutta suurkaupungissa kuin kaupunkien vahvuuksiakin fantasiatarinan puitteissa.[1]

Muun muassa pienen budjetin ja kiireisen aikataulun vuoksi sarja ei toteutunut sellaisena kuin Gaiman olisi toivonut, ja hän päätti kirjoittaa käsikirjoituksensa pohjalta romaanin ”vastatakseen” televisiosarjan puutteisiin.[1] Televisiosarjan jatkoksi harkittiin toista tuotantokautta, mutta BBC ei taipunut Gaimanin toiveisiin 45 minuutin pituisista jaksoista ja filmille kuvaamisesta.[2]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Gary Bakewell    Richard Mayhew  
  Laura Fraser    Door  
  Paterson Joseph    Marquis de Carabas  
  Hywel Bennett    Mr. Croup  
  Clive Russell    Mr. Vandemar  
  Trevor Peacock   Old Bailey  
  Tanya Moodie    Hunter  
  Peter Capaldi    Islington  
  Tamsin Greig    Lamia  
  Earl Cameron    The Abbott  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Boucher, Geoff: Neil Gaiman returns to ‘Neverwhere’ (and ‘Graveyard Book’ movie?) Hero Complex. 29.11.2011. Los Angeles Times. Viitattu 3.11.2013. (englanniksi)
  2. Wagner, Hank et al.: Prince of Stories – The Many Worlds of Neil Gaiman, s. 309–320. New York: St. Martin’s Press, 2008. ISBN 978-0-312-38765-5. (englanniksi)
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.