Nedo Nadi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Nedo Nadi
Nedo Nadi
Maa:  Italia
Miesten miekkailu
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Tukholma 1912 floretti
Kultaa Kultaa Antwerpen 1920 floretti
Kultaa Kultaa Antwerpen 1920 säilä
Kultaa Kultaa Antwerpen 1920 floretin joukkuekilpailu
Kultaa Kultaa Antwerpen 1920 kalvan joukkuekilpailu
Kultaa Kultaa Antwerpen 1920 säilän joukkuekilpailu

Nedo Nadi (9. heinäkuuta 1894 Livorno29. tammikuuta 1940) oli italialainen miekkailija ja kuusinkertainen olympiavoittaja. Häntä pidetään yleisesti kaikkien aikojen monipuolisimpana miekkailijana, sillä hän voitti Antwerpenin olympiakisoissa 1920 kultaa kaikissa kolmessa miekkailumuodossa: kalvalla, floretilla ja säilällä. Tähän ei ole pystynyt kukaan toinen miekkailija. Myös hänen viisi miekkailun olympiakultaansa yksistä kisoista ovat ainutkertainen saavutus.

Nadi voitti Tukholman olympialaisissa kultaa floretilla[1] 18 vuoden ja 29 päivän ikäisenä ja on kaikkien aikojen nuorin floretin kultamitalisti.

Nadi palveli Italian armeijassa ensimmäisessä maailmansodassa. Hänet palkittiin kunniamerkillä rohkeudesta.

Vuoden 1920 olympialaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nedo Nadin vuoden 1920 kisojen suoritus oli lähes täydellinen. Eräät Keski-Euroopan maat ja Neuvostoliitto eivät osallistuneet kisoihin, näin ollen erityisesti unkarilaisten kovien miekkailijoiden puuttuminen helpotti Nadin tehtävää.

Florettikilpailussa Nadi sai kultaa finaalisarjan ennätyksellisen 10 voiton jälkeen. Joukkueena Italia otti kultaa kaikissa kolmessa miekkailumuodossa: floretti, kalpa ja säilä. Kalpajoukkueessa miekkaili myös Nedon veli Aldo. Veljesten isä, italialainen miekkailumestari Giuseppe (Beepe) Nadi ei arvostanut kalpaa vaan piti sitä ”karkeana ja kurittomana aseena”. Nadi voitti myös säilän henkilökohtaisen kullan ilman suuria vaikeuksia: finaalisarjassa hän voitti kaikki 11 otteluaan. Veli Aldo otti hopeaa.[2]

Kisoissa Nedo Nadi voitti viisi kultaa, tämän lisäksi veli Aldo sai kolme joukkuekultaa ja yhden hopean: saalis oli suurempi kuin minkään perheen yksissä olympialaisissa missään lajissa saavuttama.

Myöhempi ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aldo ja Nedo Nadi miekkailemassa Cannesissa vuonna 1935.

Antwerpenin olympialaisten jälkeen Nadi siirtyi ammattilaiseksi ja aloitti Buenos Aires Jockey Clubin valmentajana. Hän palasi Roomaan joitakin vuosia myöhemmin ja ryhtyi uudelleen amatööriksi. Vuodesta 1935 kuolemaansa tammikuussa 1940 asti hän oli Italian miekkailuliiton puheenjohtajana. Hän kuoli Roomassa aivoverenvuodon seurauksena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virtamo, Keijo (toim.): Fokus-Urheilu 2, s. 20. Otava, 1970.
  2. Virtamo, Keijo (toim.): Fokus-Urheilu 2, s. 24. Otava, 1970.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nedo Nadi Kansainvälinen olympiakomitea. (englanniksi)


Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.