Navigator (vene)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Navigator-purjejollaa. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Navigator
Tyyppi yksirunkoinen purjevene
Materiaali puuvaneri
Riki monia vaihtoehtoja
Suurin pituus (LOA) 4,50 m
Leveys 1,80 m
Syväys 0,22 – 0,80 m
Paino 140 kg
Miehistö 1 – 6
Suunnittelija John Welsford

Navigator on uusiseelantilaisen John Welsfordin suunnittelema purjejolla, joka on suunnattu aloitteleville itserakentajille, ja jota arvostetaan veneenä sen monipuolisuuden ja merikelpoisuuden takia. Sen voi rakennetaan puuvanerista, ja takilavaihtoehtoja on useita[1], joista kolmipurjeinen kahvelijoolitakila on suosituin erityisesti sen retkipurjehdukseen sopivuuden takia. Sluuppitakila ja yksinkertainen loggerttitakila puolestaan ovat suorituskykyisimmät vahtoehdot.[2] Welsfordin mukaan vene soveltuu neljän aikuisen ja kahden lapsen purjehdittavaksi[3], mutta myös yksinpurjehdukseen[4].

Kaatuessaan Navigator ei käänny ylösalaisin ja on muutoinkin suhteellisen vakaa vene. Sen oikaiseminen on helppoa, ja oikaisun jälkeen veden määrä istuinkaukalossa on melko vähäinen.[2] Lisäksi kahvelijoolitakila mahdollistaa purjehtimisen pelkällä fokalla ja mesaanipurjeella, mikä on vaihtoehto reivaamiselle. Toisaalta mesaanipurje tarjoaa helpon tavan veneen makuuttamiseen piissä esimerkiksi reivaamisen aikana[4].

Welsfordin suunnittelemista veneistä Navigator on tähän mennessä suosituin; sen piirustuksia on myyty jo yli 700 kappaletta[5]. Niiden pohjalta on rakennettu yhteensä yli 300 venettä Uuden-Seelannin lisäksi muun muassa Australiassa, Yhdysvalloissa ja monissa Euroopan maissa, Suomi mukaan lukien.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Welsford, John: Building Sequence for Navigator. John Welsford Small Craft Design, 2006.
  2. a b Boat Review: Navigator. Small Craft Advisor, maalis-huhti 2014, nro 87, s. 58-64. Artikkelin verkkoversio.
  3. Welsford, John: Navigator or Pathfinder 31.3.2016. Wooden Boat Forum.
  4. a b Ditterich, Robert: Something About Navigator: The Welsford Camp Cruiser. CreateSpace Independent Publishing Platform, 2010. ISBN 978-1456314637.
  5. Welsford, John: Welsford Navigator - First Build Questions 27.8.2015. Wooden Boat Forum.
  6. Welsford, John: Navigator John Welsford Small Craft Design. Viitattu 10.5.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]