Natsisymboliikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kansallissosialistisen Saksan hakaristilippu.

Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue (”natsipuolue”) oli tunnettu symbolien käytöstä. Tärkein symboli oli hakaristi jota käytettiin puolueen pääasiallisena merkkinä.[1] Hakaristilippu oli myös natsi-Saksan valtiolippu.

Muita tärkeitä natsisymboleita olivat myös:

 • Reichsadler ja Parteiadler, valtion ja puolueen viralliset vaakunat. Näissä symboleissa kotka seisoo hakaristin päällä.
 • SS-salamat, kaksi Sig-riimua.
 • Muut riimut, kuten Odal, Algiz ja Wolfsangel.
 • Mustat SS-univormut. Kuuluisimman, mustan M32 -univormun suunnittelijoiksi on esitetty muun muassa professori Karl Diebitshciä ja graafista suunnittelijaa Walter Heckiä, joka suunnitteli SS:n kaksoisriimutunnuksen. Todennäköisimmin suunnittelu oli kuitenkin komiteatyötä, joka liittyi samanaikaiseen SA-järjestön univormun uudistamiseen. SS oli vielä tuolloin osa SA:ta. SA:n ja SS:n uudet univormut otettiin käyttöön heinäkuussa 1932 ja ne olivat eräitä yksityiskohtia (mm. helman pituutta ja taskujen muotoilua) ja väriä lukuun ottamatta samanlaisia. Univormuja valmisti ja myi joukko RZM:n hyväksymiä toimijoita, joiden joukossa myös Hugo Boss -yhtiö. Vastoin laajalle levinnyttä käsitystä näyttöä ei ole kyetty esittämään Hugo Bossin osallistumisesta kansallissosialistien käyttämien univormujen suunnitteluun.[2][3]

Riimut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SS-salamat.

Natsit käyttivät riimuja symboleinaan. Riimusymbolit ovat myös siirtyneet uusnatsiryhmille ja metallimusiikkiyhtyeille.

Natsien kiinnostus riimuja kohtaan juontuu okkulttikirjailija Guido von Listiin, joka 1908 julkaisi kirjan Das Geheimnis der Runen (Riimujen salaisuus). Kirjassa esiteltiin 18 riimua, joista useat päätyivät myöhemmin natsien symboliikkaan.

Uusnatsien symboliikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat natsisymbolit on otettu käyttöön myös uusnatsiryhmissä, myös hakaristiä muistuttavat aurinkopyöräsymbolit. Symbolien tarkoituksena on muistuttaa natsisymboleita olematta kuitenkaan täysin samanlaisia. Uusnatseilla on myös monia omia numerosymboleita, kuten:

 • 18, joka tulee aakkosten 1. ja 8. kirjaimista, A ja H ja tarkoittaa Adolf Hitleriä.
 • 88, samalla logiikalla kirjamista HH, sanoista Heil Hitler.
 • 14, joka tulee yhdysvaltalaisen David Lanen 14-sanaisesta lauseestaWe must secure the existence of our people and a future for white children” eli vapaasti käännettynä ”Meidän on turvattava kansamme olemassaolo ja tulevaisuus valkoisille lapsille”.

Tabu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useista natsisymboleista on tullut tabuja varsinkin Euroopassa. Vuonna 2005 eräät saksalaiset puolueet halusivat ajaa hakaristin esityskieltoa koko Euroopan unionin alueelle.[4] Eräät saksalaiset poliitikot haluavat, että holokaustin kiistämisestä ja natsisymbolien esittämisestä tulisi lainvastaista EU:ssa.[5]

Natsisymboleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. http://www.symbols.com/encyclopedia/34/3413.html (Arkistoitu – Internet Archive)
 2. Elisabeth Hinrichs, Aileen Ittner, Daniel Rother: XX - Die SS-Rune als Sonderzeichen auf Schreibmaschinen: In der Gewissheit des Sonnensiegs war das Heil inbegriffen - Sachbuch - FAZ Tödliches Detail (Archiv). Inst. für Buchkunst, 2009.
 3. http://www.warrelics.eu/forum/history-research-third-reich-ww2/walter-heck-origins-ss-sigrunen-444531/
 4. Reclaimtheswastika.com
 5. BBC
 6. http://www.adl.org/hate_symbols/Wolfsangel.asp (Arkistoitu – Internet Archive)
 7. http://www.adl.org/hate_symbols/racist_odin_rune.asp (Arkistoitu – Internet Archive)
 8. http://flagspot.net/flags/qt-z_sym.html#odal
 9. http://www.adl.org/hate_symbols/racist_celtic_cross.asp (Arkistoitu – Internet Archive)
 10. http://flagspot.net/flags/qt-z_sym.html#cac

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Nazi_symbolism