Aurinkopyörä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aurinkopyörä

Aurinkopyörä ja aurinkoristi (myös päivänkehä, päivänkehrä, kehäristi, ratasristi, pyöräristi) ovat symboleita, joita löytyy jo pronssikauden kalliopiirroksista. Tähtitieteessä ympyrä, jonka sisällä on risti, on Maan symboli.[1]

Aurinkopyörä on pyörä tai ympyrä, jossa on vähintään neljä puolaa tai kaksi halkaisijaa, joista muodostuu risti. Sen yksi muoto, aurinkoristi on ympyrän sisällä oleva risti, joka on vanhimpia ja yleismaailmallisimpia uskonnollisia symboleja.[2] Kuvio on tunnettu eri muodoissa eri puolilla Euraasiaa ja Amerikkaa. Aurinkopyörä kuvaa vuoden ja päivän kiertoa, ja sen on ajateltu kuvastavan kierroksellista aikakäsitystä. Se on myös tärkeä uuspakanallinen aurinkosymboli.

Aurinkopyörä on ilmeisesti myös puolallisen pyörän kuva. Tällainen pyörä oli aikanaan tärkeä keksintö, ja levitti Lähi-idän kulttuureita ja kieliä laajalle. Aurinkopyörällä on myös runsaasti muita merkityksiä ja nimityksiä. Aurinkopyörä on muun muassa Intian ja romanien lipuissa.

Jotkin venäläiset laittoivat entisaikaan juhannusyönä palavan kärrynpyörän vierimään alas mäenrinnettä. Tällä näyteltiin ilmeisesti Auringon kiertoa. Latviassa poltetaan edelleen yleisesti juhannusyönä Jāņi-tulia, joissa palaa paaluun kiinnitetty, tervattu kärrynpyörä. Saksassa on ollut tapana polttaa aurinkopyörän kuva vastakkaisena aikana vuodesta, talvipäivänseisauksen aikoihin.

Venäjällä on ollut tapana tehdä aurinkopyörää muistuttavia ukkosmerkkejä talojen seiniin torjumaan salamaniskuja.

Aurinkopyörää muistuttava symboli on myös kelttiläinen risti.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkopyöriä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aurinkopyörä.
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.