Kelttiläinen risti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kelttiläinen risti

Kelttiläinen risti on symboli, jossa yhdistyvät risti ja ympyrä.

Se on tyypillinen kelttiläisen kristillisyyden symboli, joskin sen juuret ovat kauempana esikristillisessä ajassa. Kyseinen risti on merkittävä osa kelttiläistä taidetta. Samasta ristimallista käytetään myös nimitystä irlantilainen risti tai Ionan risti.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kelttiläinen risti Père Lachaiseen hautausmaalla

Irlannin ja Britannian kelttiläisille seuduille on pystytetty paljon kivisiä ristejä ainakin jo 600-luvulla. Joissakin niissä 'kelttiläisissä' risteissä on riimukirjoitusta. Britanniassa on säilynyt kelttiläisiä ristejä Cornwallssa ja Walesissa, Ionan saarella ja Hebrideillä sekä useita myös Irlannissa. Muita kiviristejä on Cumbriassa ja Scottish Bordersissa, mutta jotkut niistä noudattavat samantyyppistä anglosaksista ristintekoperinnettä. Tunnetuimpia seisovia ristejä ovat Kellsin risti Irlannissa, Ardboe Auld -risti Irlannissa, ristit Monasterboicessa Irlannissa sekä Sanan risti (”Cross of Scriptures”) Irlannissa.

Ristejä, joissa on ympyränkehä, on useammanlaisia, ja osa niistä on peräisin kristinuskoa edeltävältä ajalta. Niitä sanotaan usein "aurinkoristiksi". Niitä esiintyy muun muassa Siperian kalliopiirroksissa ja Pohjois-Euroopan rautakautisissa koruissa (eräs lähde väittää symbolin olleen norjalaisten muinaistarujen Odin-jumalan tunnusmerkki[1]) ja Pyreneillä sekä Iberian niemimaalla. Ei ole kuitenkaan todisteita, että niillä olisi jokin yhteys kristilliseen ristiin tai yhteistä alkuperääkään.

Muinaisenglannissa sanaa risti (”cross”) vastasi sana rood. Englannin kielen risti tulee vain epäsuorasti latinan kielen sanasta crux, crucis muinaisnorjan sanan kross kautta.[1]

Irlantilainen tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irlannissa on suosittu tarina, että kelttiläisen ristin toi maahan Pyhä Patrick aikana, jolloin hän käännytti pakanalliset irlantilaiset kristinuskoon. Arvellaan, että hän yhdisti kristinuskon ristisymbolin auringon symboliin saadakseen pakanauskontojen kannattajat ymmärtämään ristin merkityksen yhdistämällä ristin pakanalliseen aurinkojumalaan.

Poliittinen symboli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirros nationalistien kelttiläisestä rististä.

Äärinationalistiset ja uusfasistiset ryhmät ovat jo 1960-luvulla omineet kulttuuriset assosiaatiot, joita liittyy kelttiläiseen ristiin ja siitä johdettuun aurinkoristiin. Syynä tähän ovat siihen liittyvät kristilliset, länsimaisen kulttuurin ja vanhojen eurooppalaisten perinteiden merkitykset. Näiden ryhmien käyttämässä symbolissa on yleensä vain yksinkertaiset viivat ilman perinteisten kelttiläisten ristien koristeellisuutta. Näitä nykyaikaisia mukaelmia on joskus sanottu myös ”aurinkopyöräksi”.

Uusi poliittinen merkitys on lähes varjostanut symbolin perinteisen merkityksen Ranskassa, Italiassa ja monissa muissa Euroopan maissa. Ranskassa symbolin ovat omineet käyttöönsä ryhmät nimeltä Occident ja Groupe Union Droit.

Kelttiläiset ristit on joskus liitetty myös sellaisiin poliittisiin liikkeisiin, jotka ajavat suurempaa riippumattomuutta kelttiläisille vähemmistöille, kuten bretagnelaisiin nationalisteihin.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pentti Lempiäinen: Kuvien kieli, 2002
  • H. Richardson, An introduction to Irish high crosses 1990, ISBN 0-85342-941-3
  • J. Romilly Allen, The High Crosses of Ireland 2004, ISBN 0-7661-9262-8

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ireland Gemstones (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kelttiläinen risti.