Natalja Brasova

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ruhtinatar Brasova ja suuriruhtinas Mihail Aleksandrovitš

Natalja Brasova eli Natalja Sergejevna Šeremetjevskaja-Romanovskaja (ven. Наталья Брасова, Ната́лья Серге́евна Шереме́тьевская-Романовская; 9. heinäkuuta (J: 27. kesäkuuta) 1880 Moskova26. tammikuuta 1952 Pariisi) oli venäläinen aatelisnainen, joka oli suurruhtinas Mihail Aleksandrovitš Romanovin epäsäätyinen puoliso. Hänen tunnettiin nimityksillä ruhtinatar Brasova ja kreivitär Brasova. Mihail Aleksandrovitš oli Venäjän viimeisen keisarin Nikolai II:n veli.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Natalja Šeremetjevskaja oli moskovalaisen, alempaan aateliin kuuluneen lakimiehen tytär. Hänen ensimmäinen puolisonsa oli oopperan harjoituspianisti Sergei Mamontov, suurliikemies Savva Mamontovin veljenpoika. He saivat tyttären, mutta erosivat pian, ja Natalja nai rakastajansa ratsumestari Wulffertin, joka palveli suuriruhtinas Mihail Aleksandrovitšin alaisena ratsuväkikaartissa.

Natalja oli 22-vuotias alkaessaan seurustella suuriruhtinas Mihail Aleksandrovitšin kanssa. Keisari Nikolai ei kuitenkaan myöntänyt veljelleen lupaa avioitua eronneen ja alempisäätyisen naisen kansaa. Mihail oli seuraavana kruununperimysjärjestyksessä Nikolai II:n verenvuototautia sairastaneen pojan Aleksei Nikolajevitšin jälkeen. Epäsäätyinen avioliitto olisi lain mukaan merkinnyt tämän oikeuden menetystä.

Heinäkuussa 1910 Natalja synnytti pojan, Georgi Brasovin. Kaikesta huolimatta Mihail nai Nataljan, salaa Wienissä 15. lokakuuta 1911 Serbian patriarkaatin alaisuudessa. Avioliittoa ei hyväksytty Venäjällä, ja perhe muutti Englantiin.

Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä Mihail sai palata Venäjälle vaimoineen ja lapsineen. Hän palasi kenraalina ja johti Savage-divisioonaa, joka koostui tšetšeeneistä ja dagestanilaisista. Monet pitävät Mihailin armeijauraa rangaistuksena hänen avioliitostaan. Hänet palkittiin kuitenkin ansioistaan korkeimmilla ansiomerkeillä, ja hän oli armeijassa suosittu toisin kuin veljensä Nikolai.

Vallankumouksen yhteydessä marraskuussa 1917 Nikolai II luopui kruunusta Mihailin hyväksi, mutta tämä kieltäytyi. Mihail oli perheineen aluksi kotiarestissa Hatsinassa. Myöhemmin hänet lähetettiin Permiin, mutta onnistui salakuljettamaan poikansa ja tytärpuolensa Tanskaan, josta hänen äitinsä leskikeisarinna Maria Fjodorovna oli kotoisin. Natalia Brasova myös pakeni myöhemmin Tanskan passilla Lontooseen. Mihail teloitettiin heinäkuussa 1918 Permissä.

Natalja Brasova kuoli Pariisissa vuonna 1952. Hänet on haudattu Cimetière de Passyn hautausmaalle. Hänen poikansa Georgi Brasov kuoli 20-vuotiaana auto-onnettomuudessa jo vuonna 1931.