Namibian maantiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Namibian maantiede kertoo Namibian maantieteestä. Namibian pohjoispuolella sijaitsee Angola itäpuolella sijaitsee Botswana ja eteläpuolella sijaitsee Etelä-Afrikka. Pohjoisessa on Angolan ja Botswanan välissä Namibiaan kuuluva kapea kieleke, joka ulottuu Sambian eteläpuolelle. Namibian länsipuolella on Atlantin valtameri. Etelä-Afrikan rajalla virtaa Oranjejoki, joka on maan pisin ja ainoa ympäri vuoden virtaava joki. Maan korkein vuori on 2573 metriä korkea Brandberg. Merenrannikolta sisämaahan on kapea kaista, missä sijaitsee Namibin aavikko. Sossuvien allasta reunustavat tähtidyynit, jotka ovat maailman korkeimpia. Namibin aavikon itäpuolella on rannikon suuntainen vuoristo. Vielä idempänä on rosoisia vuoria sisältävä ylänkö. Maan eteläosassa on maailman toiseksi suurin kanjoni Fish River Canyon. Maan pohjoisosassa kasvillisuus on puusavannia, pensastoa, ruohomaata aroa tai jokisusuistojen rehevää kasvillisuutta.

Namibian ilmasto on kuiva. Maan sisäosassa päivälämpötila voi olla 40°C, mutta yölämpötila on paljon päivälämpötilaa alhaisempi. Maan keskiosan ylängön korkeilla alueilla ilmasto on alamaiden ilmastoa viileämpi. Merenrannikolla esiintyy usein sumua ja siellä vuotuinen sademäärä on alle 20 mm. Tämä johtuu rannikon läheltä virtaavasta kylmästä Benguelanvirrasta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Detlef Wienecke-Janz: Maailmalla, Afrikka ja Oseania, s. 210-211. Suomentanut Elina Eichhorn, Arto Häilä, Eija Kämäräinen, Riitta Virkkunen. Weilin+Göös, 2009. ISBN 978-951-0-33477-5.