Myllysaari (Lahti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Silta Vesijärven Myllysaareen Lahdessa.
Vuonna 1910 valmistunut paviljonki Myllysaaressa

Myllysaari on pieni saari Lahdessa. Saari on Vesijärvessä Tapanilan kaupunginosassa. Saareen pääsee kävellen siltoja pitkin. Saaressa on huvivenesatama ja myös jotkin Vesijärvellä risteilevät laivat pysähtyvät Myllysaaressa. Saarelle rakennetussa paviljongissa toimii myös suosittu kesäravintola Myllysaari.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myllysaaresta on löytynyt rautakautinen hauta, josta löytyi vuonna 1910 keihään osia ja kaksiteräisen miekan katkelma. Nämä ovat Kansallismuseon kokoelmissa. Ne löytyivät pursiseuran pavinjongin rakentamisen yhteydessä. Löytökohde on luokiteltu kiinteäksi muinaisjäännökseksi. Kalmistolöydöistö kertova opastaulu sijaitsee paviljongin vieressä.[2] Saari on ollut huomattavasti nykyistä pienempi, vain muutaman neliömetrin suuruinen ennen Vääksynojan perkausta (joka vuonna 1910 kerrottiin tehdyn noin 100 vuotta aiemmin).[2]

1800-luvun lopulla saari kuului Ali-Köllin taloon, jonka isäntä rakensi saaren keskikohdalla sijainneelle kumpareelle tuulimyllyn. Sen myötä saari nimettiin Myllysaareksi. Aiemmin saari oli tunnettu nimellä Vähäsaari pienen kokonsa vuoksi. Mylly oli paikallaan vielä 1900-luvun alussa, jolloin saari oli myös tunnettu nuorison tanssi- ja huvittelupaikkana.

Myllysaari laajassa virkistyskäytössä sai alkunsa, kun Mallasjuoman panimomestari Ernst Mattson osti saaren Köllin suvulta 1905 perustettavaa Lahden purjehdusseuraa varten. Saaren korkeimmalle kohdalle rakennettiin paviljonki syksyllä 1909 tehdyn päätöksen mukaisesti. Rakennustyöt alkoivat 20.11.1909 ja paviljonki tuli valmiiksi huhtikuussa 1910. Varsinainen vihkiäisjuhla pidettiin 15.7.1910. Mattson myi saaren kiinteistöineen seuralle 1910. Myllysaaren paviljonki kuuluu Lahden kaupungin suojeltavien luetteloon. Sen on suunnitellut arkkitehti Uno Alanco. Myllysaareen on rakennettu 1980-luvulla silta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lahden purjehdusseura, Myllysaari lahdenpurjehdusseura.fi. Viitattu 16.07.2014.
  2. a b Lahti, kiinteä muinaisjäännös: Myllysaari, 98010006 (katso myös liitedokumentti vuodelta 1910) Kulttuuriympäristön palveluikkuna, kyppi.fi. Museovirasto, museovirasto.fi. Viitattu 6.1.2020.

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.