Muttaburrasaurus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muttaburrasaurus
Muttaburrasaurus skel QM email.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sauropsida
Ylälahko: Hirmuliskot Dinosauria
Lahko: Linnunlantioiset Ornithischia
Alalahko: Cerapoda
Osalahko: Ornithopoda
Heimo: Rhabdodontidae?
Suku: Muttaburrasaurus
Laji: langdonii
Kaksiosainen nimi

Muttaburrasaurus langdonii
Bartholomai & Molnar, 1981

Katso myös

 Commons-logo.svg Muttaburrasaurus Commonsissa

Muttaburrasaurus langdoni oli nykyisen Australian alueella elänyt kasvinsyöjädinosaurus, jolla oli erikoisen suuri nenä. Laji eli 110 miljoonaa vuotta sitten liitukaudella. Muttaburrasaurus nähtiin BBC:n sarjan Matkalla dinosaurusten kanssa viidennessä jaksossa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muttaburrasaurus oli noin yhdeksän metrin pituinen ja lantion kohdalta noin kaksi metriä korkea. Eläin lienee pystynyt kurkottamaan viiden metrin korkeuteen asti, ja se on painanut 3–4 tonnia. Lajin etujalat olivat melko pienet, mutta takajalat olivat vankat. Se lienee liikkunut pääasiassa neljällä jalalla, mutta on voinut esimerkiksi juosta kahdella. Muttaburrasauruksen leuat olivat voimakkaat, ja niissä oli hyvin kasvien syöntiin soveltuvia hampaita. Muttaburrasauruksella oli hyvin suuri nenä, jolla se on mahdollisesti voinut tuottaa hyvin monimutkaisia ääniä nokkaa peittävän nahan avulla.

Löydöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen ja tärkein muttaburrasauruslöytö tehtiin vuonna 1963 Australian Queenslandistä, kun sieltä löydettiin yksi vajaa luuranko. Löytö tehtiin läheltä Muttaburran kaupunkia, ja laji nimettiin kaupungin mukaan "Muttaburran liskoksi". Laji nimettiin vuonna 1981. Joitain hampaita on löydetty myös Hughendenista ja Lightning Ridgestä, Uudesta Etelä-Walesista. Lisäksi yksi kallo löydettiin vuonna 1987 Hughendenin ja Richmondin rajalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bartholomai A. & Molnar R. E.: Muttaburrasaurus: a new Iguanodontid (Ornithischia:Ornithopoda) dinosaur from the Lower Cretaceous of Queensland. Memoirs of the Queensland Museum, 1981, nro 20, s. 319-349.
  • Molnar R.E.: Observations on the Australian ornithopod dinosaur, Muttaburrasaurus. Memoirs of the Queensland Museum, 1996, nro 39, s. 639-652.
  • Haines, T.: Matkalla dinosaurusten kanssa. Tammi, 1999. ISBN 951-31-1847-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.