Musta raamattu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Musta raamattu on magiaa ja noituutta käsittelevä kirja, joka sisältää kabbalistisia manauksia, loitsuja ja sinettejä. Kirja väittää, nimiölehdellä olevan otsikkonsa mukaisesti, koostuvansa Raamatusta pois jätetyistä kuudennesta ja seitsemännestä Mooseksen kirjasta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuudes ja seitsemäs Mooseksen kirja julkaistiin Stuttgartissa 1849 antikvaristi Johann Scheiblen keräämän aineiston pohjalta. Aineiston alkuperä on voitu jäljittää 1500-luvulle[1]. Englanninkielinen käännös ilmestyi New Yorkissa 1880. Suomenkielinen laitos on julkaistu 1902 Michiganissa ja se on oletettavasti käännetty Egyptian Publishing Companyn vuonna 1900 julkaisemasta versiosta. Kirjan etusivulla mainitaan, että se on käännetty englanninkielisestä teoksesta. Mustaa raamattua ei tule sekoittaa suomalaiseen loitsukirjaan nimeltä Mustakirja, jonka tekijäksi mainitaan Aaprami Pöyrynen.[2]

»Tarinan kertoja sanoi paljon kuulleensa sellaista puhetta, että Mooseksen kirjoja on seitsemän, mutta kuudetta ja seitsemättä ei näytetä eikä anneta muille kuin korkeasti oppineille pappismiehille. He saavat ne tutkintoa suorittaessaan. Niiden oppi on vastakkainen kristinuskollemme ja sen tähden niiden sisältö on yleisöltä salattu. Niissä kirjoissa ovat mustat lehdet valkeilla kirjaimilla. Nimi johtuu lehtien väristä.»
(Myytillisiä tarinoita, toim. Lauri Simonsuuri, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1947)

Suomessa on monesti kerrottu verenseisauttajien ja muiden kansanparantajien lukeneen Mustaa raamattua. Kirja tunnetaan myös vanhassa suomalaisessa satuperinteessä.[3]

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustan raamatun suomenkielisen painoksen osat ovat:

 1. Kuudes Mooseksen kirja - Mooseksen taika ja henkioppi
 2. Seitsemäs Mooseksen kirja
  1. Ensimmäinen osa - Israelilaisten taikavoima
  2. Toinen osa - Mystillisen perimystiedon säännöt eli taikaoppi
  3. Kolmas osa - Semiphoras ja schemhamphoras
  4. Sepher Shimmush Tehillim eli Psalmien käyttö
  5. Tähtimaailman vaikutus ihmiseen

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. The Sixth and Seventh Books of Moses esotericarchives.com.
 2. Pöyrynen, Aaprami: Mustakirja. Löytänyt Tuomas Taittonen. 4. näköispainos vuoden 1909 painoksesta. Helsinki: IX-Finland Oy, 2010. ISBN 978-952-92-6981-5.
 3. Roine, Raul: Suomen kansan suuri satukirja, s. 66. WSOY, 1978. ISBN 951-0-09065-4.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Alkuperäinen "Musta raamattu": Kuudes ja seitsemäs Mooseksen kirja eli Mooseksen taika- ja henkioppi ja selityksiä ihmetöistä, joita tekivät vanhat ja viisaat heprealaiset: Käännetty Mooseksen Cabala ja Talmud kirjoista ihmiskunnan hyödyksi. Sisältää runsaasti kuvia. (Tehty uusilla kirjasimilla vanhan tekstin pohjalta). Naantali: Kansallis-mytologinen Yhdistys, 1986. ISBN 951-9360-33-6.
 • Musta raamattu: Kuudes ja seitsemäs Mooseksen kirja, eli, Mooseksen taika- ja henkioppi sekä selityksiä ihmetöistä, joita tekivät vanhat ja viisaat heprealaiset: Käännetty Talmud- ja Kabbala-kirjoista ihmiskunnan hyödyksi. Uusittu laitos. Salatieteiden kirjasto 1. Helsinki: Salakirjat, 2007. ISBN 978-952-92-2634-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]