Murray Perahia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Murray Perahia. 2012

Murray Perahia (s. 19. huhtikuuta 1947 New York City) on yhdysvaltalainen pianisti. Hän on saavuttanut menestystä myös kapellimestarina. Hänen levytyksistään mainetta ovat saavuttaneet muun muassa Chopinin balladien ja Mozartin pianokonserttojen tulkinnat.

Perahia syntyi juutalaiseen perheeseen. Hän opiskeli pianonsoiton lisäksi orkesterinjohtoa ja säveltämistä. Häntä ovat opettaneet muun muassa Mieczyslaw Horszowski ja Vladimir Horowitz. Vuonna 1972 hän voitti neljännen Leedsin kansainvälisen pianokilpailun,[1] mikä oli näyttävä alku Perahian uralle. Seuraavana vuonna hän esiintyi ensi kertaa Aldeburghin festivaalilla ja toimi 1981–1989 festivaalin taiteellisena johtajana. Perahia on pianistiurallaan tehnyt lukuisia levytyksiä Sony-levymerkille. Hän on muun muassa tehnyt kokonaislevytyksen Mozartin pianokonsertoista Englantilaisen kamariorkesterin kanssa ja Beethovenin pianokonsertoista Concertgebouw-orkesterin kanssa.

Sormiensa kipeydyttyä 1990-luvulla Perahia perehtyi barokkimusiikkiin ja levytti tämän jälkeen vuonna 2000 julkaistun, erittäin hyvän vastaanoton saaneen tulkinnan Bachin Golberg-muunnelmista.

Perahia on saanut Order of the British Empire -arvon. Vuonna 1999 hänelle myönnettiin Leedsin yliopiston kunniatohtorin arvo ja vuonna 2004 kuningatar Elisabet II myönsi hänelle korkea-arvoisen kunnianosoituksen (KBE honorary). Lisäksi Perahia on Royal College of Musicin ja Royal Academy of Musicin kunniajäsen.

Perahia on vieraillut Suomessa joitakin kertoja, viimeksi syyskuussa 2007 Radion sinfoniaorkesterin solistina soittaen Beethovenin pianokonserton numero 4.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leedsin pianokilpailu luettu 25.3.3008
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.