Murjaani

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Murjaani on suomen kielessä esiintyvä vanha, mustaihoista ihmistä tarkoittava sana. Sana on kulkeutunut suomen kieleen ruotsin kautta keskiajan ranskasta, jossa se oli muodossa le murian. Etymologisesti sana murjaani viittaa Pohjois-Afrikan berbereihin ja maureihin[1], jotka kuitenkin ainakin vanhempien rotuteorioiden mukaan ovat läheisempää sukua eurooppalaisille kuin Saharan eteläpuolisen Afrikan mustaihoisille.[2].

Murjaani-sana on johdettavissa etymologisesti sanaan "mauri", mutta se mielletään aina tiernapoikaesityksen "muriaanien kuningas" -hahmon maskeerausta myöten [3] tarkoittamaan yksinomaan mustaihoista ihmistä. Tämä ilmenee myös ilmauksessa "musta kuin murjaani".[4]

Tiernapoikien murjaani esittää itämaiden tietäjää, joista Matteuksen evankeliumi kertoo.[5] Niinpä murjaani-nimitys voi liittyä saksankielen sanaan Morgenland, joka juuri tarkoittaa itäisiä maita. Sana muistuttaa saksan sanaa Mohrenland. Mohr tarkoittaa tummaihoista ihmistä ja Mohrenland-sanalla on viitattu eri aikoina Afrikan eri osiin. Esimerkiksi Luther saksantaa sanalla Mohrenland lähinnä nykyistä Etiopiaa vastaavan Kuusin maan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaisa Häkkinen: Nykysuomen etymologinen sanakirja, hakusana Murjaani, WSOY 2004
  2. Otavan iso tietosanakirja, 3. osa (Gi-Jyrk), art. Ihmisrodut, s. 1096-1097 ja kartta levinneisyysalueista sivulla 1103, julkaissut Otava 1963
  3. http://verkkokirjasto.ouka.fi/oulunarkki/kirjat/2849tahtipojat_elfving.pdf
  4. Liisa Nuutinen: ”Tähti se kulukeepi itäiseltä maalta” Kielipalstat. 1999. kotus.fi: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Viitattu 21.11.2009.
  5. Matt. 2:1–12