Riippulukko

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Munalukko)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perinteinen Abloy-riippulukko. Lukko avataan ja suljetaan avaimella.
Numeroyhdistelmäriippulukko
Kirjainyhdistelmäriippulukko
Keskiaikainen riippulukko

Riippulukko (myös munalukko) on ulkopuolinen lukko, jonka saa avattuna irrotettua lukittavasta kohteesta. Tavallisimmat riippulukkomallit ovat yhdistelmälukko ja avainlukko. Riippulukon kanssa käytetään kiinnikkeitä, salpaa tai ketjua. Riippulukon osat ovat lukkopesä, runko ja sanka. Lukon sanka on yleensä U-muotoinen, karkaistua terästä ja sangassa voi olla jousi, jolloin sanka ponnahtaa ulos kun lukko avataan.

Lukittu riippulukko voidaan murtaa joko rikkomalla lukko (sahaaminen, lyöminen, vääntäminen) tai rikkomatta lukkoa (eri yhdistelmien kokeileminen, oikean avaimen kopiointi, lukkopesän tiirikointi). Luvaton lukon murtaminen liittyy yleensä murtovarkauteen, jolloin tunkeudutaan rakenteellisesti suojattuun omaisuuden säilytystilaan sen rakenteita tai lukkoja vahingoittaen.[1] Riippulukkojen koko ja suojausominaisuudet vaihtelevat käyttötarpeen ja suojattavan omaisuuden arvon mukaan: päiväkirjan lukitsemiseen käytettävä riippulukko ei yleensä edusta niin suurta suojausluokkaa tai kokoa, mitä esimerkiksi tehdasalueen lukitsemiseen käytetään.

Keminmaan vaakunassa on hyppäävä lohi, jonka suussa on riippulukko.

Riippulukkojen testausvaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Standardi SFS-EN 12320 määrittää riippulukkojen suojausluokkien vähimmäisvaatimukset. Suuremman suojausluokan riippulukon murtaminen on vaikeampaa ja kuluttaa enemmän aikaa.

SVK-suojausluokka 1 2 3 4 5
Avainkoodien lukumäärä 1 000 2 500 5 000 10 000 20 000 kappaletta
Sangan vetolujuus 5 15 30 70 100 kN
Sangan vääntölujuus 100 200 450 1 200 2 500 Nm
Sangan leikkauslujuus 15 25 35 70 100 kN
Poraus- ja sahauskoe - - 2 4 8 min
Käytännön murtokoe - - 5 10 15 min
Tiirikointikoe 2 2 10 10 30 min

Riippulukko tietotekniikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Internetin maksupalveluissa ja tietokoneen käyttöliittymissä voidaan käyttää suljettua riippulukko-ikonia kertomaan suojatusta ja/tai varmennetusta yhteydestä. Riippulukko-tunnus näkyy yleensä internetselaimen tilarivillä tai osoitepalkissa. Mikäli riippulukon kuva näkyy vain internetsivustolla, se ei silloin tarkoita yhteyden olevan suojattu.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.